Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Η βία απειλεί τη "σταθερότητα"

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ .-

Η κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Λέγκας του Πακιστάν (PML), της οποίας ηγείται, ως πρωθυπουργός, ο Ναουάζ Σαρίφ,δείχνει να έχει καλές πιθανότητες να επιβιώσει σε ολόκληρη την πενταετία για την οποία εκλέχθηκε - αντίθετα με τις προκατόχους της. Και αυτό επειδή, όπως σημειώνει η υπηρεσία Economist Intelligence Unit,ο Σαρίφ κατάφερε να αφαιρέσει πολλές αρμοδιότητες από την προεδρία, τροποποιώντας το Σύνταγμα νωρίτερα εφέτος: ο πρόεδρος δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να διαλύει κυβερνήσεις και κοινοβούλιο κατά βούληση, ούτε να απολύει την ηγεσία των Ενοπλων Δυνάμεων (όπως είχε γίνει με την κυβέρνηση, της οποίας ο Σαρίφ ηγείτο το 1993).

Ο Σαρίφ έκρυψε κι άλλα χαρτιά στα μανίκια του. Για να αποφύγει την πιθανότητα κατάρρευσης της κυβέρνησής του, λόγω εσωκομματικών τριβών, πρόσθεσε στο Σύνταγμα την 14η τροποποίηση, η οποία επιτρέπει εναλλαγή συμμαχιών στην εξουσία χωρίς εκλογές. Ο ηγέτης ενός κόμματος μπορεί επίσης να διαγράφει βουλευτές (!) κατά βούληση και να διορίζει επιλαχόντες στις θέσεις τους.

"Σταθερότητα", ενισχυμένη μάλιστα: Ο Σαρίφ δείχνει με τις συνταγματικές τροποποιήσεις που πέρασε να έχει δημιουργήσει ένα "ασφαλές" πολιτικό περιβάλλον.

Μόνο που τα προβλήματα του Πακιστανού πρωθυπουργού δεν τελείωσαν. Η τρομοκρατία στο Καράτσι και το Παντζάμπ, ακόμη και με εμπλεκόμενους πολιτικούς του συμμάχους στην πρώτη περιοχή, τον φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Θεωρητικά, ο αντιτρομοκρατικός νόμος που ο Σαρίφ πέρασε τον Αύγουστο - και δίνει αυξημένες εξουσίες στην κυβέρνηση όσον αφορά την "επιβολή της τάξης", ενώ δημιουργεί τρία ειδικά δικαστήρια για την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων - θα αρκούσε για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μόνο που δεν είναι βέβαιη η σύμπραξη της δικαιοσύνης, της οποίας οι λειτουργοί διεκδικούν την ανεξαρτησία τους από την εκτελεστική εξουσία...

Ο στρατός αναμένεται να συνεχίσει την άσκηση πολιτικής, μέσω διάφορων δομών. Αν και όχι με τόσο προφανή τρόπο όπως στο παρελθόν, οι στρατηγοί έχουν ακόμη λόγο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ