Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Μετεκλογικοί προβληματισμοί και αναζητήσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στην προσπάθειά τους να ανακόψουν την ανοδική πορεία και δημοτικότητα του ηγέτη του "Ριζοσπαστικού Κόμματος" Βόγισλαβ Σέσελι, οι σοσιαλιστές του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εγκαταλείπουν την υποψηφιότητα του Ζόραν Λίλιτς για την προεδρία της Σερβίας, αναζητώντας νέο πρόσωπο, ικανότερο και ίσως πειστικότερο, προς τους Σέρβους ψηφοφόρους. Θα το βρουν;

"Επιλέγοντας την υποψηφιότητα Λίλιτς, υποτίμησε την αυξανόμενη δημοτικότητα του Σέσελι, καθώς ο πρώτος έπεσε θύμα της ανάγκης των Σέρβων για αλλαγές, όποιες και εάν είναι αυτές", έλεγε με νόημα ανώνυμος Δυτικός διπλωματικός αξιωματούχος μιλώντας σε ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Πάντως, η αναζήτηση νέου προσώπου από τους Σοσιαλιστές για το αξίωμα του νέου Προέδρου της Σερβίας στις επαναληπτικές εκλογές του ερχόμενου διμήνου φαίνεται να είναι κάτι παραπάνω από απλό ενδεχόμενο... Οι υπαινιγμοί του εκπροσώπου του σερβικού "Σοσιαλιστικού Κόμματος", Ιβιτσα Ντάσιτς, ήταν χτες σαφείς, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως θα αναζητηθεί άλλος υποψήφιος για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Υποψήφιο για την προεδρία αναζητούν όμως τώρα και τα δώδεκα κόμματα της αντιπολίτευσης που μποϊκοτάρισαν τις εκλογές.

Ο ηγέτης του "Δημοκρατικού Κόμματος", Ζόραν Τζίντζιτς, σχολίασε τη μεγάλη αποχή, αλλά και το προβάδισμα του Σέσελι στις προεδρικές εκλογές της 5ης Οκτώβρη, λέγοντας πως η "Σερβία απέφυγε την τελευταία στιγμή μια καταστροφή". Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας πως "η μόνη διαφορά είναι ότι, σε περίπτωση εκλογής του Λίλιτς, η Σερβία θα απέφευγε νέες κυρώσεις".

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καταφέρθηκε κατά του Βόγισλαβ Σέσελι, χαρακτηρίζοντας τον "φασίστα" και "άνθρωπο που αντιπροσωπεύει ό,τι χειρότερο υπάρχει: Τον σκοταδισμό και την καθυστέρηση". Ο άμεσα θιγόμενος δεν άφησε αναπάντητη την παραπάνω "θέση" του Αμερικανού απεσταλμένου, εκφράζοντας τη "λύπη" του, επειδή ο Γκέλμπαρντ δεν έκανε τις δηλώσεις αυτές νωρίτερα. "Θα είχα πάρει τουλάχιστον 10% περισσότερες ψήφους" είπε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ