Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο "πακέτο λιτότητας" από Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενόψει της έναρξης των συνομιλιών με τους αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας υπολογίζεται, κατά χτεσινή ανταπόκριση του "Ασοσιέιτεντ Πρες" από την Αγκυρα, σε 90% ετησίως, κι η κυβέρνηση έχει στόχο να τον μειώσει σε 3% ως το τέλος του έτους 2000.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Γκαζί Ερσέλ, δήλωσε πως "δεν υπάρχει άλλη οδός για την Τουρκία", ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης Γιλμάζ, Μπουλέντ Ετσεβίτ, προσέθεσε: "θα πρέπει να κάνουμε μεγάλα βήματα"...

Το "πακέτο" μέτρων καλεί για αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, περικοπές στις συντάξεις και ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες αναμένεται να φέρουν στα τουρκικά δημόσια ταμεία περίπου 10 δισ., δολάρια ως τα τέλη του ερχόμενου χρόνου.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον Νετσμετίν Ερμπακάν, αρνήθηκε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ, όμως η "Κεντροδεξιά" που τη διαδέχτηκε αποκατέστησε τη διμερή συνεργασία.

Επιχείρηση "προσάρτησης";

Η επανεμφάνιση του ηγέτη του τουρκικού κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος ΡΚΚ στο "Med TV" συνοδεύτηκε με εκτόξευση κατηγοριών προς την Αγκυρα ότι σχεδιάζει να "προσαρτήσει το Βόρειο Ιράκ". Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τον κουρδικό αυτό τηλεοπτικό σταθμό, ο Οτσαλάν είπε πως η τουρκική στρατιωτική μηχανή επιχειρεί "να κάνει τουρκομανικό το Βόρειο Ιράκ (...), να σχηματίσει μια ομοσπονδιακή δομή και στη συνέχεια να το προσαρτήσει. Είναι ένα ξεκάθαρο σχέδιο".

Ο Οτσαλάν πρόσθεσε πως "πίσω από το σχέδιο αυτό βρίσκεται η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών που θέλουν να διασκορπίσουν τους Κούρδους και χρησιμοποιούν την Τουρκία ως μεσάζοντα για να το επιτύχουν".

Ο Οτσαλάν δήλωσε πως το PKK ενδέχεται να κηρύξει εκεχειρία στην αντιπαράθεσή του με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΔΚΚ) του Κούρδου - Ιρακινού ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, αν αυτός αποσύρει την υποστήριξη που παρέχει στον τουρκικό στρατό.

Ο ηγέτης του PKK απείλησε την Τουρκία ότι θα "επεκτείνει τον πόλεμο". Το ΡΚΚ, είπε, "προωθείται βήμα προς βήμα καθημερινά προς το εσωτερικό της Τουρκίας". Ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ένας από τους "διοικητές" του στρατιωτικού σκέλους του PKK (ARGK), δήλωσε από την πλευρά του ότι η εισβολή του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ "δεν πέτυχε τους στόχους της (...δηλαδή) να καταστρέψει τους Κούρδους και να περιθωριοποιήσει το PKK. Αντίθετα, ο πόλεμος θα αναπτυχθεί προς την τουρκική πρωτεύουσα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ