Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΠΑΠΟΝ
Στο εδώλιο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

ΜΠΟΡΝΤΟ.-

Αρχίζει σήμερα στην πόλη Μπορντό της Γαλλίας η πολύκροτη δίκη του Μορίς Παπόν, πρώην αστυνομικού διευθυντή της περιοχής, αλλά και υπουργού Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Ζισκάρ ντ' Εστέν. Ο 87χρονος, σήμερα, Παπόν κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ειδικότερα για τη δραστηριότητά του ως ανώτερος αξιωματούχος της φιλοναζιστικής κυβέρνησης Βισί, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Παπόν ευθύνεται για τη σύλληψη και απέλαση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης περισσότερων από 1.690 Εβραίων.

Ο Μορίς Παπόν φυλακίστηκε, όπως ορίζει ο νόμος, από χτες τα ξημερώματα στις φυλακές Γκαρντινιάν, έξω από το Μπορντό όπου έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από τους υπόλοιπους κρατούμενους, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία. Ο δικηγόρος του, Ζαν Μαρκ Βαρό, τόνισε ότι θα υποβάλλει αίτημα αποφυλάκισης του πελάτη του κατά τη διάρκεια της δίκης λόγω της προχωρημένης ηλικίας του, ενώ ο ίδιος ο Παπόν δήλωσε ότι θα παραμείνει σιωπηλός καθόλη τη διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει 3 μήνες, αν δε γίνει αποδεκτό το αίτημά του. Με ανακοίνωσή του προς τον Τύπο, ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει "μασκαράτα" τη δίκη του και υπογραμμίζει ότι είναι ανάξια"ενός κράτους Δικαίου" και κατηγορεί τις δικαστικές αρχές του Μπορντό ότι"διαστρεβλώνουν την ιστορία".

Η δίκη του 87χρονου πρώην αξιωματούχου της κυβέρνησης Βισί θα γίνει υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, τόσο έξω όσο και μέσα στο δικαστήριο, όπου θα παρευρίσκονται μόνο όσοι έχουν προμηθευτεί ειδική άδεια, ενώ ο Παπόν θα προστατεύεται από αλεξίσφαιρο τζάμι. Εξάλλου έκτακτα αστυνομικά μέτρα έχουν ληφθεί και σε ολόκληρη την πόλη και κυρίως στην περίμετρο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Εβραϊκών Οργανώσεων. Παρ' όλα αυτά, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου τονίζει ότι είναι ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία αντιπαραβάλλει με τα μέτρα που είχαν ληφθεί το 1987 κατά τη διάρκεια της δίκης του Κλάους Μπάρμπι, του επικεφαλής της Γκεστάπο στη Λυών, γνωστού και ως "χασάπη της Λυών".

Η προσαγωγή σε δίκη του Παπόν έχει προκαλέσει αναστάτωση στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, ενώ έχει φέρει σε δύσκολή θέση πολλά πρόσωπα "υπεράνω υποψίας". Ο πρώην Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν παραδέχτηκε το 1994 ότι παρενέβη προσωπικά για να καθυστερήσει η ανακριτική διαδικασία κατά του Παπόν,ενώ πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν τη δολοφονία, το 1993, του Ρενέ Μπουσκιέ, επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, από κάποιον "κοινό εγκληματία" όπως ανακοινώθηκε τότε, με μια γενικότερη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών υψηλά ισταμένων προσώπων για το καθεστώς Βισί, καθώς ο Μπουσκιέ δολοφονήθηκε λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της δίκης του με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Πάντως, την περασμένη εβδομάδα η Καθολική Εκκλησία στη Γαλλία προχώρησε σε μια πρωτοφανή και αναπάντεχη ανακοίνωση, με την οποία "απολογείται για τη στάση σιωπής που τήρησε απέναντι στους διωγμούς των Εβραίων", ενώ με ανακοινωθέν της η Εθνική Ενωση Ενστολων Αστυνομικών τονίζει ότι "θέλει να γνωστοποιήσει στο λαό πόσο μεγάλη ντροπή νιώθει για την ανάμειξη ενός μέλους της σε μια τέτοια υπόθεση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ