Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Τσε Γκεβάρα

ΛΑ ΠΑΖ.-

Χιλιάδες πολιτικοί, συνδικαλιστές, απλοί πολίτες, μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές και άλλοι καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν αυτές τις μέρες στη Βολιβία, από κάθε άκρη της Γης, για να πάρουν μέρος σε μία σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένες στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Χτες, φίλοι του Τσε συγκεντρώθηκαν στο χωριό "Βαλιεγκράντε" στη μνήμη της προ τριάντα χρόνων εκτέλεσης του αιώνιου επαναστάτη από το βολιβιανό στρατό, όπου και παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες, διαλέξεις αλλά και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο Ραούλ Καλάου, γραμματέας του Ιδρύματος Ερνέστο Γκεβάρα, που διοργανώνει τις εκδηλώσεις με την επωνυμία "Παγκόσμια Συγκέντρωση για τον Τσε", δήλωσε χτες στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" πως οι ξένοι προσκεκλημένοι που καταφθάνουν σ' αυτό το απομακρυσμένο χωριό της Βολιβίας ξεπερνούν τις 3.000.

Τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεσή του από το βολιβιανό στρατό στο χωριό Χιγκουέρα στις 9 Οκτώβρη 1967, ο Γκεβάρα, ο ήρωας της κουβανικής επανάστασης, παραμένει μια θρυλική επαναστατική προσωπικότητα.

Ξεκίνησε από το αντάρτικο της Σιέρα Μαέστρα στο πλευρό του Φιντέλ Κάστρο, συνέχισε με την ανάληψη του υπουργείου Βιομηχανίας στην Κούβα, την εκ νέου αντάρτικη δράση του στο Κονγκό, ώσπου τελικά, το Νοέμβρη του 1966, έφθασε στη Βολιβία με διαβατήριο Ουρουγουάης και ψευδώνυμο Αντόλφο Μένα.

Στο Κουεμπράδα ντελ Γιούρο, η ένοπλη συμπλοκή της ομάδας του Τσε με τις δυνάμεις του βολιβιανού στρατού κράτησε 5 ώρες. Στις 8 Οκτώβρη 1967, δύο στρατιώτες συνέλαβαν τον Τσε χωρίς να ξέρουν αρχικά ποιος είναι. Τραυματισμένος στο πόδι ο Τσε συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο γειτονικό χωριό Ιγουέρα, όπου και φυλακίστηκε στο δημοτικό σχολείο, πριν εκτελεστεί την επομένη το μεσημέρι με διαταγή του τότε Προέδρου της Βολιβίας, Ρενέ Μπαριέντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ