Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας πέρασε για πρώτη φορά από την κριτική της πολιτικής της κυβέρνησης στην ανοιχτή επίθεση ενάντια στο κυρίαρχο καθεστώς. Ετσι, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ, η μεγαλύτερη στην Κρατική Δούμα, δεν περίμενε την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν του απολογισμού της κυβέρνησης για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 1997, καθώς και του κυβερνητικού σχεδίου προϋπολογισμού για το 1998 και αποφάσισε την Τρίτη το βράδυ να θέσει το ζήτημα διεξαγωγής ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αφού έχουν συγκεντρωθεί οι απαραίτητες υπογραφές βουλευτών (146). Σύμφωνα με τον κανονισμό απαιτούνται 90 υπογραφές.

Το ζήτημα είναι ότι όλους τους τελευταίους μήνες αυξανόταν η ένταση ανάμεσα στην Κρατική Δούμα και την εκτελεστική εξουσία και, μάλιστα, οι προεδρικές δομές υποκινούσαν συνειδητά αυτή την ένταση, αγνοώντας πλήρως τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για διάλογο και διαβουλεύσεις ανάμεσα σε όλες τις δομές της εξουσίας.

Η αριστερή αντιπολίτευση έπαιρνε υπόψη ότι η διαμαρτυρία των εργαζομένων δεν είχε φτάσει στο επίπεδο που θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί ανοιχτά με το καθεστώς. Τώρα η κατάσταση άλλαξε. Αυξάνουν σε μαχητικότητα οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων, προβάλλονται όλο και πιο συχνά πολιτικά αιτήματα, όπως η παραίτηση του Γιέλτσιν και της κυβέρνησης. Σ' αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, η αντιπολίτευση δε φοβάται τη διάλυση της Κρατικής Δούμας, διότι, αν γίνουν βουλευτικές εκλογές, η αντιπολίτευση θα αυξήσει τη δύναμή της στο Κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ