Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΝΕΡΒΑ
Καθολικό "όχι" στις απολύσεις

Ολοι οι εργαζόμενοι στη ΜΙΝΕΡΒΑ πήραν χτες μέρος σε 24ωρη απεργία για την επαναπρόσληψη εννέα απολυμένων συναδέλφων τους

Με αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη εννέα εργαζομένων με σύμβαση ορισμένου χρόνου που απολύθηκαν από τη ΜΙΝΕΡΒΑ,οι εργαζόμενοι της ελαιουργικής επιχείρησης στο Μοσχάτο συμμετείχαν χτες καθολικά σε 24ωρη απεργία,προειδοποιώντας τη διεύθυνση ότι αν δεν προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματός τους, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούλη αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αίτημα τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.Η διεύθυνση της επιχείρησης είχε αναγκαστεί τότε να δεσμευτεί για τη μετατροπή των συμβάσεων 60 νέων εργαζομένων. Ομως αθέτησε τις δεσμεύσεις της και τον Σεπτέμβρη μετέτρεψε σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις μόνο 45 εργαζομένων, ενώ απέλυσε εννέα και ανανέωσε για τέσσερις μήνες τις συμβάσεις έξι ακόμα εργαζομένων.

Οι απολύσεις έγιναν με τη δικαιολογία ότι το "επίπεδο της εργασίας" που παρείχαν οι 9 εργαζόμενοι δεν ήταν ικανοποιητικό, πλην όμως τους "υποσχέθηκε" ότι αν χρειαστεί προσωπικό θα τους επαναπροσλάβει, δίνοντάς τους ακόμη μία... ευκαιρία. Μάλιστα προειδοποίησε τους εργαζόμενους στους οποίους ανανέωσε τη σύμβαση ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για να αυξήσουν την "εργατικότητά" τους.

Συνάδελφοι των απολυμένων τόνισαν ότι όλοι οι εργαζόμενοι δούλευαν το ίδιο και ότι η μειωμένη "εργατικότητα" που προφασίζεται η διεύθυνση είναι μια δικαιολογία, επειδή τα σχέδια της επιχείρησης - όπως είπε και σε μεμονωμένα άτομα ο διευθυντής - προβλέπουν τη διατήρηση μόνο 45 εργαζόμενων και συνεπώς οι 15 "περισσεύουν".

Ενας από τους απολυμένους, ο Κ. Χριστοδούλου,δούλευε επί 10 μήνες με σύμβαση ενός και δύο μηνών. Την τελευταία μέρα του Σεπτέμβρη και χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, τον κάλεσε η διεύθυνση για να τον ενημερώσει πως η "απόδοσή" του δεν ήταν η αναμενόμενη και γι' αυτό δεν μπορούσαν να συνεχίσουν τη "συνεργασία" τους. Τον "διαβεβαίωσαν" όμως, ότι αν τον χρειαστούν θα τον ξαναπάρουν δίνοντάς του μια "ευκαιρία".

Ο επί 10 μήνες συμβασιούχος Κ. Μανωλακάκης είναι ένας από τους 6 "τυχερούς" που παραμένουν στην επιχείρηση. Ξέρει όμως πολύ καλά, όπως ο ίδιος μας είπε, ότι μετά από τους 4 αυτούς μήνες "και πάλι η διεύθυνση δε θα είναι ικανοποιημένη από την απόδοσή μου".

Στην απεργία των εργαζομένων της ΜΙΝΕΡΒΑ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του κλαδικού σωματείου Ελαιουργοσαπωνοποιών, Λ. Σκαρόπουλος καιΝ. Ξουράφης,ο Γ. Μανωλάκος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ