Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
"Ούτε βήμα πίσω"!

Στις 14 Οκτώβρη η 24ωρη πανελλαδική απεργία των οικοδόμων για την προστασία των κατακτήσεων του κλάδου. Στην πλατεία Κάνιγγος στις 9.30π.μ. η κεντρική συγκέντρωση

"Ούτε βήμα πίσω απ' τις κατακτήσεις μας".Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι οικοδόμοι της χώρας, οι οποίοι, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου, προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη 14 Οκτώβρη σε 24ωρη πανελλαδική - πανοικοδομική απεργία.Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, επισημαίνεται ότι ο κλάδος δέχεται σήμερα ιδιαίτερα έντονη επίθεση από κυβέρνηση και εργοδοσία. Επισημαίνεται επίσης ότι η ανεργία, που σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζει μικρή ύφεση, σε άλλες παίρνει ακόμα πιο εκρηκτικές διαστάσεις, ενώ η δημιουργία των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός από ολιγόχρονη απασχόληση για τους εργαζόμενους ορισμένων περιοχών, δε σημαίνει και αντιμετώπιση της ανεργίας του κλάδου.

Για τα ασφαλιστικά προβλήματα σημειώνεται ότι παραμένουν άλυτα και διογκώνονται, ενώ η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα για αναγνώριση των υπέρ αγνώστων ενσήμων και με το άρθρο 26 του νόμου για τους νέους αγρότες - με το οποίο μειώνονται κατά 50% οι ελάχιστα υποχρεωτικές εισφορές που καταβάλλονται για οικοδομικοτεχνικά έργα στις αγροτικές περιοχές - ανατρέπει συνολικά τον νέο τρόπο ασφάλισης και δυναμιτίζει τα θεμέλια του ΙΚΑ.

Η Ομοσπονδία τονίζει ακόμα ότι τα ατυχήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας έχουν παραλύσει και η κυβέρνηση αδιαφορεί, αφήνοντας την εργοδοσία ασύδοτη να θησαυρίζει σε βάρος της ζωής των οικοδόμων. Για το πρόβλημα της "μαύρης εργασίας" των αλλοδαπών, επισημαίνεται ότι αντί για αποτελεσματική αντιμετώπιση, μετατρέπει τις διαδικασίες νομιμοποίησής τους σε διαδικασία συνέχισης της ομηρίας τους. Επίσης, στα μεγάλα έργα με την ανοχή της κυβέρνησης καταπατούνται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και δεν εφαρμόζεται η κλαδική σύμβαση. Στο στόχαστρο βρίσκεται και η κατάργηση του βοηθήματος, όπως δείχνουν αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού και του υφυπουργού Εργασίας.

"Για να προστατεύσουμε - καταλήγει η ανακοίνωση - τις κατακτήσεις μας, έχουμε μια και μοναδική επιλογή, το δυνάμωμα των αγώνων μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ