Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ
Προετοιμασία για την εκλογική αναμέτρηση

ΒΟΝΝΗ.-

Το 9ο Συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ξεκίνησε προχτές στη Λειψία, σηματοδοτώντας στην ουσία και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, για τις εθνικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο χρόνο.

Για πρώτη φορά ο "αιώνιος καγκελάριος", Χέλμουτ Κολ, αναμένεται να συναντήσει κάποιες έντονες αντιθέσεις και αντιπολιτευτικές φωνές, παρ' όλα αυτά εκπλήξεις στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι πιθανές και ο Κολ θα αναδειχτεί και πάλι ο μοναδικός "άρχων", που θα οδηγήσει το Κόμμα του σε άλλη μια εκλογική αναμέτρηση. Ολοι ευελπιστούν ότι θα είναι το ίδιο επιτυχής όσο και οι προηγούμενες, αφού ο καγκελάριος Κολ κυβερνά τα τελευταία 15 χρόνια.

Οσον αφορά την ίδια τη διαδικασία στο Συνέδριο και τις αντιδράσεις, που ζητούσαν ακόμα και την αποχώρηση του καγκελάριου - κυρίως από τον πρόεδρο της οργάνωσης νεολαίας, Κλάους Εσερ - μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 1998, επήλθε κάποια συμφωνία "κατάπαυσης του πυρός", ύστερα από πολύωρες ζυμώσεις πριν την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, εν ονόματι της "ενότητας του κόμματος".

Στην 90λεπτη εναρκτήρια ομιλία του ο καγκελάριος Κολ ξεκαθάρισε προς όλους τους αμφισβητίες ότι "είναι καθήκον του" να διεκδικήσει την ηγεσία της χώρας για πέμπτη συνεχόμενη φορά, στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 27 του Σεπτέμβρη του 1998. Ενώ δεν παρέλειψε να "επιτεθεί" δριμύτατα, μία επίθεση με καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, κατά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και προσωπικά του Προέδρου του Οσκαρ Λαφοντέν και του πρωθυπουργού της Κάτω Σαξωνίας (και ενδεχόμενου υποψήφιου καγκελαρίου) Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Με αυτό το δυναμικό άνοιγμα και την "κατάπαυση του πυρός", κανείς από ό,τι φαίνεται δεν αποτολμά μια μετωπική σύγκρουση. Είναι προφανές ότι ο "Πατριάρχης των Χριστιανοδημοκρατών" - έστω και στο φθινόπωρό του - αντλεί την ισχύ του από την επίγνωση ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το πρόσωπό του, αν θέλουν να διατηρήσουν κάποιες ελπίδες παραμονής τους στην εξουσία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ