Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Υπογράφτηκε νέα κυβερνητική συμφωνία

ΡΩΜΗ.-

Τέλος έλαβε η πενταήμερη πολιτική κρίση, με την απόφαση της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" να υπερψηφίσει τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και να παρέχει την υποστήριξή της στον κυβερνητικό κεντροαριστερό συνασπισμό της "Ελιάς".

Οι διαβουλεύσεις, που κράτησαν επί τρεις μέρες, καρποφόρησαν τελικά και επιτεύχθηκε συμφωνία που επιτρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση Πρόντι το "κυβερνητικό της έργο". Επιβεβαιώνοντας το τέλος της κυβερνητικής κρίσης και την επίτευξη της συμφωνίας, ο ηγέτης της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", Φάουστο Μπερτινότι, δήλωσε χτες ότι το κόμμα του υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι, με την οποία τερματίζεται η πολιτική κρίση στη χώρα. Ενώ μιλώντας προς τους δημοσιογράφους τόνισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την καθιέρωση 35 εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2001, την προστασία των δικαιωμάτων συνταξιοδότησης των εργατών και τη μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού του 1998 κατά 500 δισεκατομμύρια λιρέτες.

Ο κομμουνιστής ηγέτης τόνισε ότι η συμφωνία θα ισχύσει για τουλάχιστον ένα χρόνο και εξέφρασε την ελπίδα να παραταθεί η ισχύς της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο Μπερτινότι υπογράμμισε τέλος ότι η περικοπή των δαπανών θα συνοδεύεται από μεγαλύτερες προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής ώστε να μειωθεί η διαφορά. Ξεκαθαρίζοντας δε τις φημολογίες που προέρχονταν και από κύκλους της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης" και αφορούσαν τη συμμετοχή της στον κεντροαριστερό συνασπισμό, τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει και η υποστήριξη θα παραμείνει όπως ήταν, δηλαδή με τη στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού στην Κάτω Ιταλική Βουλή.

Οσον αφορά την ίδια την κυβέρνηση Πρόντι, ο Ιταλός Πρόεδρος Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο δεν έκανε αποδεκτή χτες την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι και ζήτησε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Πρόντι το συντομότερο δυνατό. Ο Ρομάνο Πρόντι είχε υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, την περασμένη Πέμπτη, μετά τη διαφωνία που είχε υπάρξει από τους Ιταλούς κομμουνιστές και αφορούσε τις δραστικές περικοπές που προβλέπονταν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1998.

Ο Πρόντι πρόκειται να εμφανιστεί την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή και να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών για ένα κυβερνητικό πρόγραμμα ενός έτους. "Η Ιταλία μπορεί να επαναλάβει την πορεία της προς την Ευρώπη", δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ο Πρόντι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με τους ηγέτες της "Κομμμουνιστικής Επανίδρυσης". Ενώ συγκάλεσε αμέσως μετά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη τα φορολογικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ