Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Κλίντον στη Βραζιλία

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-

Τη Βραζιλία επισκέπτεται από χτες ο Πρόεδρος Κλίντον, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου και υπογράφει ποικίλες συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Ωστόσο, ο κεντρικός στόχος της περιοδείας του Κλίντον είναι οι συμφωνίες για τη διεύρυνση των ζωνών ελευθέρου εμπορίου σε μία περίοδο που έχουν ξεσπάσει διχογνωμίες μεταξύ μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων ακόμη (και από εκείνα που πρόσκεινται στο "Δημοκρατικό Κόμμα"), με αφορμή τη θέσπιση νόμων που θα ρυθμίζουν τις εργασιακές και περιβαλλοντικές συνθήκες στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που συνάπτουν οι ΗΠΑ με τρίτες χώρες.

Ετσι, ο Κλίντον με την άφιξή του στην Μπραζίλια υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η "σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων θα βοηθήσει στη βελτίωση των όρων διαβίωσης όχι μόνον στη Βραζιλία, αλλά και σε άλλες λατινοαμερικάνικες Δημοκρατίες όπως επίσης στην Ασία, στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο". Ως στοιχείο επικαλέστηκε ότι οι εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ Ουάσιγκτον - Μπραζίλια διπλασιάστηκαν μέσα στα τελευταία εφτά χρόνια. Ομως, μεγάλα τμήματα του βραζιλιάνικου πληθυσμού εξακολουθούν να μην επωφελούνται από κάτι τέτοιο, μια που η πολιτική λιτότητας του Προέδρου Ενρίκο Καρδόσο μεγεθύνει χρόνο με το χρόνο το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλούσιων, με άμεσο αποτέλεσμα τη σχεδόν εξαφάνιση μεσαίων οικονομικο-κοινωνικών στρωμάτων.

Πάντως, οι αντιαμερικανικές εκδηλώσεις δεν έλειψαν σ' αυτόν το σταθμό της περιοδείας του Κλίντον, με αφορμή τη δήλωσή του ότι "η δημοκρατία προχωρεί σ' όλες τις λατινοαμερικάνικες χώρες πλην Κούβας". Δεκάδες φίλοι της Κούβας πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στην Μπραζίλια, καλώντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να εγκαταλείψει τη χώρα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ