Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ο στερνός αποχαιρετισμός στον Τσε

ΑΒΑΝΑ.-

Τα οστά του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και των έξι συντρόφων του ξεκίνησαν χτες το "μακρύ ταξίδι" τους, για να βρουν την τελική ανάπαυση στην αγκαλιά της κουβανικής επαναστατικής γης.

Η νεκρώσιμη πομπή ξεκίνησε χτες το πρωί από την πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα για να διανύσει 300 χλμ. ως τη Σάντα Κλάρα, όπου ο Τσε και οι σύντροφοί του θα ταφούν 30 χρόνια μετά την εκτέλεσή του στη Βολιβία. Τα οστά του Τσε και έξι συντρόφων του, που έπεσαν στο αντάρτικο της Βολιβίας, τοποθετήθηκαν σε κιλλίβαντες μυδραλιοβόλων που ρυμουλκούνται από τζιπ, ενώ οι λειψανοθήκες καλύπτονται από κουβανικές σημαίες.

Η πομπή, η οποία προχωρεί με ταχύτητα περίπου 30 χιλιομέτρων την ώρα, χαιρετίζεται από ένα σιωπηλό πλήθος, που είναι συγκεντρωμένο κατά μήκος της διαδρομής, που αποχαιρετά με αυτόν τον τρόπο τον μεγάλο επαναστάτη. Μπροστά από τα οστά του Τσε, τα οποία είχαν εκτεθεί από το Σάββατο σε λαϊκό προσκύνημα, πέρασαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις.

Το επίσημο πρόγραμμα προβλέπει την άφιξη της νεκρώσιμης πομπής σήμερα το απόγευμα στη Σάντα Κλάρα, όπου τα οστά θα εκτεθούν και πάλι για δύο μέρες σε λαϊκό προσκύνημα πριν να ταφούν με κάθε επισημότητα, την Παρασκευή, στο μαυσωλείο που δημιουργήθηκε μέσα σ' ένα μνημείο αφιερωμένο στον Τσε. Ο Ραούλ Κάστρο, αδελφός του Φιντέλ Κάστρο και σύντροφος του Τσε στα χρόνια της Επανάστασης, προϊστατο της τελετής αναχώρησης της πομπής με την ιδιότητα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ