Τετάρτη 15 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΒΟΛΟΥ
Αναγκαία η αλλαγή πορείας

Η ΔΑΣ καλεί τους αντιπροσώπους να αναδείξουν διοίκηση μπροστάρη στους αγώνες για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων

ΒΟΛΟΣ (του ανταποκριτή μας).-

Οι εργασίες του 14ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου,που αρχίζουν μεθαύριο Παρασκευή - αύριο θα προηγηθεί το καταστατικό συνέδριο για τροποποίηση άρθρων του καταστατικού - πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για την ανάταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα δράσουν οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ,που πρόσκειται στην ΕΣΑΚ, στο συνέδριο. Η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" - όπως επισημαίνει και στην προγραμματική διακήρυξή της για το 14ο Συνέδριο του ΕΚΒ - θα καταψηφίσει τον απολογισμό δράσης της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΒ, διότι στα τρία χρόνια από το προηγούμενο συνέδριο, αυτή αποδείχτηκε: "Χειροκροτητής της πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καλόβουλος συνομιλητής του ΣΕΒ. Ιμάντας μεταφοράς της ιδεολογίας της άρχουσας τάξης και των νεοφιλελεύθερων κυβερνητικών μέτρων. Υπονομευτής της όποιας αγωνιστικής έκφρασης των εργαζομένων του νομού. Εργαλείο αποπροσανατολισμού του κινήματος".

Η ΔΑΣ - συνεχίζει - θα συνεχίσει τους αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους της πόλης για Εργατικό Κέντρο: "Αντάξιο της λαμπρής ιστορίας του εργατικού κινήματος της περιοχής. Καθημερινό σύμμαχο της εργατικής τάξης και γνήσιο εκφραστή των συμφερόντων κι αναγκών της. Ενεργό συμπαραστάτη των πρωτοβάθμιων σωματείων. Οργανωτή της πλατιάς συσπείρωσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Καθοδηγητή και συντονιστή του λαϊκού κινήματος στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με το πολυεθνικό κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό. Μπροστάρη για την οικοδόμηση του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού συστήματος που θα έχει στο κέντρο της προσοχής του τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, το σοσιαλισμό".

Το 14ο Συνέδριο του ΕΚΒ πραγματοποιείται σε ένα διάστημα κατά το οποίο εκδηλώνεται ολομέτωπη επίθεση του μετώπου κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - πολυεθνικών εναντίον κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων και στη διάρκεια που η Μαγνησία "απογυμνώνεται" παραγωγικά, με το κλείσιμο επιχειρήσεων, ενώ η ανεργία εξελίσσεται σε κοινωνική συμφορά.

Ανάγκη να αναπτυχθούν οι αγώνες

Οπως επισημαίνει στο "Ρ" ο Τ. Τριανταφυλλάκος,επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ στο Συνέδριο, αντιπρόσωπος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Βόλου: "Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να αναπτυχθούν αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για τη διεύρυνση των κατακτήσεων, για καλύτερους όρους δουλιάς και διαβίωσης των εργαζομένων. Χρειάζεται ένα κίνημα αντίστασης κι αντεπίθεσης, για την οικοδόμηση ενός παλλαϊκού μετώπου πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στα μεγάλα συμφέροντα και στις εντολές των Βρυξελλών, σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση".

Στις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΒ για την κατάσταση που επικρατεί στους εργαζόμενους της περιοχής, αναφέρεται η Ελένη Καπουράνη,πρόεδρος του κλαδικού σωματείου κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος Βόλου, άνεργη της ΒΙΟΠΑΛ, τονίζοντας: "Το τελευταίο διάστημα άλλα τρία μεγάλα εργοστάσια της Μαγνησίας, η "Βαμβακουργία", η "ΒΙΟΠΑΛ" και η "ΠΡΙΜΕΡΑ" έκλεισαν μεγαλώνοντας το στρατό των ανέργων της περιοχής. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι περίμεναν και απαιτούσαν από το ΕΚΒ να συντονίσει τον αγώνα των εργαζόμενων στα τρία εργοστάσια, διότι τα προβλήματα είναι κοινά, για να δοθεί, έτσι, ένα μήνυμα στην κυβέρνηση πως η πολιτική της δεν είναι μονόδρομος. Πως οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται μια πολιτική που κινείται στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και προωθεί τη συρρίκνωση μέχρι και 50% της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα. Το ΕΚΒ αντί να συντονίσει τους αγώνες και να αγωνιστεί για την εφαρμογή κλαδικής πολιτικής, ώστε να εξασφαλιστεί το παρόν και το μέλλον του κλάδου, στηρίζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προωθεί τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Μαγνησίας απαιτούμε το Εργατικό Κέντρονα βρίσκεται στο πλευρό μας, να εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης κι όχι του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και στο 14ο Συνέδριο θα στηρίξουμε τη ΔΑΣ, που αντιπαλεύει την αντεργατική πολιτική, πρωτοστατώντας στους αγώνες".

Για να δικαιωθούν οι προσδοκίες

Στην ανάγκη ανάδειξης νέας διοίκησης στο ΕΚΒ που θα δικαιώνει τις προσδοκίες των εργαζομένων αναφέρεται και ο Κ. Κούδας,μέλος του ΔΣ του σωματείου ΕΒΙΕΣΚ, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά αντιπρόσωπος σε συνέδριο Εργατικού Κέντρου, υπογραμμίζοντας: "Τη στιγμή που συνεχίζεται το κλείσιμο μεγάλων εργοστασίων του Βόλου, η ΑΓΕΤ - Ηρακλής μεταβιβάστηκε στο πολυεθνικό κεφάλαιο και εξελίσσεται μια τρομερή επίθεση σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Οι εργαζόμενοι θέλουμε ένα Εργατικό Κέντρο - όπλο αγώνα στα χέρια μας. Πιστεύω ότι το 14ο Συνέδριο θα αναδείξει μια διοίκηση που θα ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα της εργατικής τάξης, θα εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, χωρίς αποκλεισμούς, όπως συμβαίνει σήμερα και θα είναι πολέμιος της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής. Μια διοίκηση που θα οργανώνει και θα συντονίζει τους αγώνες εναντίον αυτής της πολιτικής. Διότι δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο τη συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας που έχει αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του λαού να ζουν μέσα στη φτώχεια, τη στιγμή που τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου συνεχώς αυξάνονται".

Να στηρίξουν τη ΔΑΣ καλεί τους αντιπροσώπους του 14ου Συνεδρίου του ΕΚΒ, ώστε να αναπτυχθεί το εργατικό κίνημα ο Α. Κατσάνος γραμματέας του Συνδέσμου Χαλυβουργών Μαγνησίας. "Στηρίζοντας της ΔΑΣ - επισημαίνει - "επενδύουν" για ένα καλύτερο μέλλον, για τη λύση, μέσω των αγώνων, προβλημάτων που τους απασχολούν. Οι ίδιοι μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων πρέπει και μπορούν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους και με την παρέμβαση των αντιπροσώπων τους στο συνέδριο του ΕΚΒ μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις και τις βάσεις για ένα Εργατικό Κέντρο που θα είναι συμπαραστάτης των πρωτοβάθμιων σωματείων, θα συσπειρώνει τις πλατιές λαϊκές μάζες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, θα παλεύει για καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, θα είναι εκφραστής των ιδανικών και των οραμάτων της εργατικής τάξης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ