Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
"Πλάτες" στις αντιλαϊκές επιλογές για τις συντάξεις

Το σύστημα της Χιλής και της Αργεντινής αποτελεί το όραμα του ΣΕΒ, που αξιώνουν ακόμα πιο αντιδραστικά μέτρα

Πλάτες στις πλέον αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις κάνει ο ΣΕΒ, αξιώνοντας παράλληλα ακόμα πιο ακραίες μορφές"μεταρρύθμισης" τύπου Αργεντινής και Χιλής, όπου - όπως είναι γνωστό - διέλυσαν πλήρως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του προεδρείου του ΣΕΒ, την οποία μονοπώλησαν η έκθεση Σπράου για το συνταξιοδοτικό και το θέμα του 35ωρου.

Προχωρώντας πέρα από τις ανατριχιαστικές κυβερνητικές επιλογές για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που εκφράστηκαν με την περίφημη Εκθεση Σπράου, οι βιομήχανοι αξιώνουν την πλήρη κατακρεούργησή του. Προτείνουν και διεκδικούν την ολοκληρωτική αλλαγή της δομής του υφιστάμενου συστήματος στα πρότυπα του "ανύπαρκτου" κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της Χιλής και της Αργεντινής. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος για εργασιακά θέματα εκπρόσωπος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής,η Εκθεση Σπράου εμφανίζεται "διστακτική" στο θέμα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ενώ δεν απαντάει και στο πώς θα διοικείται ο φορέας του ασφαλιστικού συστήματος. Η απάντηση - πρόταση που έδωσε ο ίδιος είναι η "ίση συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και πραγματική, στις κύριες αποφάσεις, καθώς και η επιλογή διοικήσεων και από τους δύο "εταίρους". Θέτουν, δηλαδή, ευθέως θέμα πλήρους αυτονομίας του ασφαλιστικού φορέα από το κράτος και συμμετοχή στη διοίκησή του και από τους εργοδότες. Στιγματίζοντας δε το θέμα της "διστακτικότητας" της Εκθεσης Σπράου στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, παρέπεμψε σε πιο "προχωρημένες" επί του θέματος εκθέσεις, όπως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας. Σκοπός, απ' ό,τι φάνηκε, είναιο κοινωνικός διάλογος για το θέμα να μην περιοριστεί στις "συγκρατημένες" κατά την εκτίμησή τους προτάσεις Σπράου.

Με το πρόσχημα του... "εξορθολογισμού" του συστήματος των συντάξεων, εξέφρασαν την πλήρη συμφωνία τους με τις θέσεις Σπράου για κατάργηση των κατώτατων ορίων, για επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας καθώς και των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Τοποθετήθηκαν θετικά στο ζήτημα της επιμήκυνσης του εργασιακού βίου, καθώς και στην πρόταση για εφαρμογή ενός μεικτού ασφαλιστικού συστήματος, στο οποίο οι διανεμητικές συντάξεις θα συμπληρώνονται με κεφαλαιοποιητική σύνταξη βασιζόμενη στην απόδοση αποταμιεύσεων σε κλαδική βάση. Τέλος, για το ίδιο θέμα επισήμαναν την "ανάγκη εφαρμογής ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης των ταμείων και η εναρμόνιση των πρακτικών τους με τις γενικότερες μακροοικονομικές επιδιώξεις της κυβέρνησης για μείωση των δαπανών".

Το 35ωρο

Στο επίμαχο θέμα της λεγόμενης "διευθέτησης του χρόνου εργασίας" οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επανέλαβαν τη γνωστή θέση τους που είναι κατά του αιτήματος των εργαζομένων για "35ωρο" χωρίς μείωση αποδοχών, αλλά και κατά της μείωσης των ωρών εργασίας ακόμη και με μείωση αποδοχών. Υποστήριξαν ότι οι προσπάθειες της Γαλλίας και της Ιταλίας για την εφαρμογή του 35ωρου θα λειτουργήσουν σε βάρος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων των χωρών αυτών. Απαντώντας, πάντως, σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος είπε ότι σε περίπτωση που το 35ωρο ισχύσει σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσαν να το δεχτούν και οι Ελληνες βιομήχανοι, διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει μια τέτοια αλλαγή με δύο χρόνια υστέρηση από τις υπόλοιπες χώρες για να ανακτήσει την ανταγωνστικότητά της έναντι των άλλων κρατών - μελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ