Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΚΤΕΡΙΝΩΝ
Αντιπαλεύουν το εκσυγχρονιστικό "σκότος"

Μαζική κινητοποίηση και μαχητική πορεία χτες στο κέντρο της Αθήνας

"Νόμο λουκέτο" για τα νυχτερινά σχολεία χαρακτηρίζουν οι μαθητές τους το νόμο για την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και όχι άδικα, καθώς κλείνει το δρόμο για τη μόρφωση στους εργαζόμενους μαθητές, οι οποίοι χτες πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερα μαζική και δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Μαθητές από τα περισσότερα σχολεία της Αττικής συγκεντρώθηκαν στις 8μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, διεκδικώντας να μην εφαρμοστεί ο νόμος και να αναβαθμίσει η κυβέρνηση τη νυκτερινή εκπαίδευση. Οπως καταγγέλλουν οι μαθητές των νυκτερινών σχολείων, ο νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση καταδικάζει τη νυκτερινή εκπαίδευση, καθώς σύμφωνα με αυτόν οι μαθητές της τρίτης και τέταρτης τάξης του λυκείου, για να περάσουν τη χρονιά, θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ τονίζουν ότι υποβαθμίζονται τα νυκτερινά γυμνάσια με τη θεσμοθέτηση των σχολείων 2ης ευκαιρίας, τα οποία μέσα από ταχύρυθμη εκπαίδευση θα δίνουν τίτλους αποφοίτων γυμνασίων χωρίς ουσιαστικά να παρέχουν μόρφωση.

Οι νυκτερινοί μαθητές αντιδρούν, επίσης, στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που υπαγορεύει ότι τα ΤΕΛ δε θα δίνουν πτυχία, αλλά για την τεχνική εκπαίδευση θα αναγκάζονται οι μαθητές να πληρώνουν εκατομμύρια (που δεν έχουν) στα διάφορα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Στη συγκέντρωση των μαθητών παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Συνδικάτων Οικοδόμων και Μετάλλου Αθήνας, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εκ μέρους του ΕΚΑ ο Δ. Κυπραίος,που απευθυνόμενος στους μαθητές είπε ότι οι εργαζόμενοι θα είναι κοντά τους, επειδή ξέρουν ότι η μόρφωση δεν είναι δικαίωμα μόνο των πλουσίων, αλλά και των παιδιών των εργαζομένων.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 9μ.μ. με το πανό "Οχι στο νόμο λουκέτο για τα νυκτερινά, δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά".Τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε όλη την πορεία μέχρι το υπουργείο Παιδείας ήταν: "Δεν είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας, κερδίζουμε τη μόρφωση τη νύχτα στα θρανία","Ο λαός απαιτεί μόρφωση - δουλιά - ζωή",ενώ δεν έλειψαν και τα πρωτότυπα συνθήματα όπως "Αυτό το νομοσχέδιο, αυτού του υπουργείου, θα πέσει σαν περίπτερο στην Πανεπιστημίου".

Οι μαθητές έφτασαν στο υπουργείο λίγο πριν τις 10 όπου παρά το γεγονός ότι είχαν ειδοποιήσει 3 μέρες πριν για την κινητοποίησή τους δεν ήταν κανένας από την ηγεσία του υπουργείου για να τους δεχτεί. Κάτι που κατήγγειλαν έντονα. Οι μαθητές επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέες κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ