Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκφραστική και λακωνική

Τη νέα χαρακτική της δημιουργία παρουσιάζει από τις 22 Οκτώβρη (8μμ) στην γκαλερί "Μετόπη" (Ερεχθείου και Καλλισπέρη 27), η γνωστή χαράκτρια Αρια Κομιανού.Προσηλωμένη στην τέχνη της χαρακτικής και μάλιστα στην τεχνική της ξυλογραφίας, με δάσκαλό της, στην "Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών", τον Κώστα Γραμματόπουλο,η Α. Κομιανού παρουσιάζει σ' αυτήν της την έκθεση πορτρέτα προσωπικοτήτων. Πορτρέτα τα οποία φιλοτεχνεί με μεγάλη αφαίρεση, σκιάζοντας τη μία πλευρά του προσώπου, ολόκληρη ή εν μέρει, δίνοντας έμφαση στα μάτια, τον καθρέφτη της ψυχής. Ετσι, αριστοτεχνικά αποδίδει τη διεισδυτική ματιά του Καβάφη, την ανθρωπιά του Λόρκα, την τρυφεράδα του Σικελιανού, τη σκυθρωπότητα του Καζαντζάκη, τη σοβαρότητα του Ντε Κίρικο. Με την προσωπογραφία, η Α. Κομιανού ασχολείται από τα φοιτητικά της χρόνια, στο πλαίσιο της τέχνης του βιβλίου, την οποία επίσης σπούδασε στην ΑΣΚΤ. Οι προσωπογραφίες όμως που εκτίθενται στη "Μετόπη", φιλοτεχνήθηκαν το διάστημα 1983-1997.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: "Από το 1962 που πρωτοεμφανίστηκε έως και σήμερα, η Α. Κομιανού έχει διανύσει μια εξελικτική πορεία που την κατατάσσει στους σημαντικότερους δημιουργούς της γενιάς της (...). Κατά την πολύχρονη καλλιτεχνική της διαδρομή, το μορφοπλαστικό της λεξιλόγιο εξελίσσεται και διαφοροποιείται. Ορισμένα χαρακτηριστικά ωστόσο, διακρίνουν το σύνολο των έργων και μαρτυρούν τις γόνιμες συναντήσεις της με άλλους δημιουργούς, αλλά και τη δύναμη αφομοίωσης και ανάπτυξης προσωπικής μορφοπλαστικής γλώσσας". Μιας γλώσσας "στεριωμένης πάνω στην ερωτική σχέση της χαράκτριας με το υλικό της και στην ικανότητά της να διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στο σχέδιο και στο χρώμα, ώστε οι αχάρακτες χρωματικές επιφάνειες να εκτείνονται τόσο, όσο είναι απαραίτητο για να μην παραβιάζονται τα όρια της ζωγραφικής. Ετσι, στην εναλλαγή του αφηρημένου και του συγκεκριμένου, η μαθήτρια του Κ. Γραμματόπουλου συναντά το δάσκαλό της. Σε άλλα όμως χαρακτηριστικά, όπως είναι ο τονισμός του ρόλου του μαύρου χρώματος, η επιβολή του τυπικού, η αποσπασματικότητα της μορφής, ο υπαινικτικός χώρος, οι εξπρεσσιονιστικές διατυπώσεις, η μετάλλαξη του πόνου σ' ελπίδα, συγγενεύει περισσότερο με την τόσο διαφορετική, αλλά και τόσο συγγενική στη βαθύτερη ουσία της χαρακτικής της, Βάσως Κατράκη".

"Η χαρακτική της Αριας Κομιανού, ρωμαλέα και ευαίσθητη, διαυγής και υπαινικτική, γνήσια και αληθινή, εύγλωττη και πλήρης στην εκφραστική λακωνικότητά της, είναι η έκφραση του μέτρου και της ισορροπίας, καταστάλαγμα της ψυχής και εικαστική αποτύπωση των δονήσεων μιας σύγχρονης καλλιτεχνικής φωνής".

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ