Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑ
Στόχος εφοπλιστή "επενδυτή"

Θέλει να κάνει βιομηχανία στη νησίδα με τις αρχαιότητες

Την προέγκριση χωροθέτησης "Βιομηχανίας κατασκευής, επισκευής, συντήρησης και μεταστάθμευσης εμπορευματοκιβωτίων και μεταλλικών κατασκευών" στη νήσο Γαυδοπούλα,ζήτησε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εφοπλιστής "επενδυτής", που σκόπιμα διατηρεί την ανωνυμία του.Αντ' αυτού, ως αιτούντες εμφανίζονται οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του νησιού(Στέλιος και Γιώργος Τσιριντάνης), οι οποίοι, με τη σειρά τους, στο προχτεσινό ΚΑΣ εκπροσωπήθηκαν από το μελετητικό "Τεχνικό Γραφείο Σταμάτη Παπαβασιλείου".

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία (Εφορεία Εναλίων και η αρμόδια Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), με επιφανειακές προς το παρόν έρευνες έχει εντοπίσει στη νησίδα νεολιθικές, μινωικές, ελληνιστικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες.Πριν όμως ολοκληρωθούν τόσο οι χερσαίες όσο και οι εναλίους έρευνες, το ΥΠΠΟ δεν μπορεί να αποφανθεί για τη σπουδαιότητα των αρχαιοτήτων ούτε βέβαια να δώσει άδεια εγκατάστασης βιομηχανικής μονάδας.

Σημειώνεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες (υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εμπορικής Ναυτιλίας και Γενικό Επιτελείο Ναυτικού) έχουν δώσει στον ανώνυμο επενδυτή την κατ' αρχήν άδεια.Ο επενδυτής με τη σειρά του - που κατ' αρχάς διαθέτει ένα κεφάλαιο της τάξης των 200 εκ. δολαρίων - σχεδιάζει την εγκατάσταση στο νησί τουλάχιστον 550 εργατών, ενώ ως "επιχειρήματα" για την εγκατάσταση της μονάδας, χρησιμοποιεί όχι μόνο τη δημιουργία ενός κόμβου μεταφορών,αλλά και την "εξυπηρέτηση της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας" (!!! ). Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η Γαυδοπούλα βρίσκεται βορείως της Γαύδου, δηλαδή ανάμεσα στην Κρήτη και τη Γαύδο...

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ανέβαλε τη συζήτηση και αποφάσισε να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες,τις οποίες θα χρηματοδοτήσει ο επενδυτής, αφού πρώτα γίνουν γεωαρχαιολογικές έρευνες και φωτογραμμετρικές αποτυπώσεις, προκειμένου να εντοπιστούν οι θέσεις που πιθανόν να κρύβουν αρχαιότητες.

Τέλος, σημειώνουμε ότι το μελετητικό γραφείο υποστηρίζει πως "δε θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις", πλην... δεν παρουσίασε σχετικές μελέτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ