Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Αιμορραγεί" ο πολιτισμός της Κύπρου

Μια ολόκληρη κυπριακή εκκλησία βρέθηκε κομματιασμένη και καταχωνιασμένη στο υπόγειο και τα τοιχώματα του σπιτιού ενός Τούρκου αρχαιοκάπηλου, στο Μόναχο,πριν λίγες μέρες (10/10). Μια ανακάλυψη εξαιρετικής σημασίας, που αποδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο τη σκληρή πραγματικότητα λεηλασίας και καταστροφής της μακραίωνης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από λογής λογής εθνικότητας αρχαιοκάπηλους και βανδάλους, που συντελείται εδώ και χρόνια στα Κατεχόμενα της Κύπρου, και η οποία επιβεβαιώνει ότι "η λεηλασία έργων τέχνης από την Κύπρο μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι η μεγαλύτερη διεθνώς".

"Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι από τα πιο βασικά θέματα του Κυπριακού προβλήματος",είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Μαρία Αναγνωστοπούλου,γραμματέας της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου,αναφερόμενη στο χρονικό της ανεύρεσης των κλοπιμαίων (εικόνες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα), αλλά και στις λεηλασίες που, γενικότερα, συντελούνται στην Κύπρο. Οπως εξήγησε, μετά από παρακολούθηση της γερμανικής και κυπριακής αστυνομίας, στο σπίτι του Τούρκου αρχαιοκάπηλου βρέθηκε μεγάλη συλλογή εικόνων και ψηφιδωτών. Μέσα σε 14 κιβώτια βρέθηκαν "σχεδόν όλοι οι τοίχοι της εκκλησίας του Αντιφωνητή από το Μοναστήρι του Χρυσόστομου".Σε άλλο σπίτι του Τούρκου αρχαιοκάπηλου, επίσης στο Μόναχο, βρέθηκαν δύο ακόμη εικόνες μιας κυπριακής εκκλησίας.

Η παραπάνω συλλογή με "έργα τέχνης ανυπολόγιστης αξίας", η οποία μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα παραδοθεί στην ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου,εδώ και χρόνια μεταφερόταν από τη μια κρύπτη στην άλλη. Στην υπόθεση, εκτός από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντινκμέν,εμπλέκεται και ο Ολλανδός έμπορος έργων τέχνης Μισέλ Βαν Ρέιν,που αν και συνέβαλε στην ανακάλυψη, ο ρόλος του είναι το "ίδιο ύποπτος".

Χαρακτηριστική της πολιτιστικής αιμορραγίας της Κύπρου είναι η υπόθεση των ψηφιδωτών της Κανακαρειάς (από τους πλέον πολυσυζητημένους θησαυρούς της Κύπρου), που μετά την τουρκική εισβολή χάθηκαν, αφού τεμαχίστηκαν σε μικρά κομμάτια.Δύο απ' αυτά βρέθηκαν το 1985 στην Ευρώπη, ενώ τέσσερα άλλα (τα οποία σκόπευε να πουλήσει Αμερικανίδα έμπορος τέχνης) επιστράφηκαν στην Εκκλησία της Κύπρου, με απόφαση δικαστηρίου της Ινδιανάπολης.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη η Κύπρος κατάφερε να εντοπίσει και ν' αγοράσει από τον Βαν Ρέιν,έναντι μισού εκατομμυρίου ολλανδικών φιορινιών, ένα άλλο ψηφιδωτό και 32 τεμάχια άλλων τοιχογραφιών από εκκλησίες στα Κατεχόμενα.

Πάντως, όπως ανέφερε η Μ. Αναγνωστοπούλου, "υπάρχουν ενδείξεις ότι και στην Ελλάδα βρίσκονται μεγάλα κομμάτια κυπριακών θησαυρών".Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών "εδώ και τέσσερα χρόνια κατακρατούμε την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας (εκκλησία Αντιφωνητή)",αφού το ΥΠΕΞ Κύπρου δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ