Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ελληνικό φως του Κ. Βολανάκη

Σε έναν από τους σημαντικότερους Ελληνες δημιουργούς του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, τον Κωνσταντίνο Βολανάκη,αφιερώνεται η νέα μονογραφία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Αδάμ".Το βιβλίο καταδείχνει τη σημασία του καλλιτέχνη, στα πλαίσια της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Οπως σημείωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο συγγραφέας και μελετητής του έργου του ζωγράφου, καθηγητής Στέλιος Λυδάκης,η έκδοση "είναι ο ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής στον καλλιτέχνη που κατάφερε να επιβληθεί και να διακριθεί με το ταλέντο του και να διατηρήσει στο εξωτερικό το ελληνικό φως. Πλοιογράφος περισσότερο παρά θαλασσογράφος, παρουσίασε πολύ νωρίς τοπία υπαίθρου με ιμπρεσιονιστικές τάσεις, βρίσκοντας τελικά τον εαυτό του στη ρομαντική ενατένιση του θαλασσινού τοπίου και στη λυρική διαγραφή της ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με τη φωτεινή στιγμή".

"Ο Κ. Βολανάκης μαζί με τον Νικηφόρο Λύτρα και τον Νικόλαο Γύζη της περίφημης Σχολής του Μονάχου", ανέφερε ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Χρύσανθος Χρήστου,"εντάχθηκαν δημιουργικά στα ευρωπαϊκά εικαστικά ρεύματα του 19ου αιώνα, δίνοντας την ευκαιρία στη νεοελληνική τέχνη να αποκτήσει "υπόσταση" και "λόγο" στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Ευρώπης".

Τα έργα, που περιλαμβάνονται στην πολυτελή αυτή έκδοση, ανήκουν σε μουσεία και οργανισμούς της Αθήνας, σε μουσεία του εξωτερικού (Μόναχο, Βιέννη, Βουδαπέστη) και σε πολλές ιδιωτικές ελληνικές και ξένες συλλογές. Επίσης, στην έκδοση παρουσιάζονται και έργα που έχουν δημοσιευτεί σε ασπρόμαυρες δημοσιεύσεις, καθιστώντας έτσι αδύνατη την αξιολόγηση της χρωματικής τους υφής.

Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου, στην γκαλερί "Αδάμ" (Ν. Βάμβα 5), θα παρουσιαστούν μέχρι τις 27 Οκτωβρίου και έργα ζωγραφικής του Κ. Βολανάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ