Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
"Ντόμινο" κρίσεων στις χρηματαγορές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η χρηματιστηριακή κρίση που έπληξε το υπό κινεζική διοίκηση Χονγκ - Κονγκ, με αποτέλεσμα ο δείκτης "Χανγκ Σενγκ" να κατακρημνιστεί, επηρέασε και την αμερικανική χρηματαγορά: ο δείκτης "Dow Jones" της Νέας Υόρκης έπεσε, λόγω... "συμπάθειας", όπως σχολίασε το οικονομικό δίκτυο "CNNfn", κατά 175,09 πόντους ή 2,18%, στα μέσα της χτεσινής ημέρας.

Ο "Χανγκ Σενγκ" έχασε 10,41% την προχθεσινή νύχτα, σε ένα "ξεπούλημα" μετοχών, που όμοιό του είχε να δει χρόνια το Χονγκ Κονγκ. Το "ντόμινο" που ακολούθησε στην αμερικανική αγορά έφερε το βιομηχανικό δείκτη του "Dow Jones" σε πρώτο πλάνο, με τεράστιο όγκο συναλλαγών να λαμβάνει χώρα.

Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν χτες ότι η κατάσταση "θα χειροτερέψει", ειδικά για τις μετοχές διεθνούς σύνθεσης (των πολυεθνικών, δηλαδή) αν και σχετικά "ασφαλείς" παραμένουν οι μετοχές των ενεργειακών εταιριών.

Ο διευθυντής της "Salomon Brothers", Ρικ Ουάιτ, εκτίμησε ότι "στα γεγονότα που βλέπουμε στην Ασία, οι υποτιμήσεις είναι αποπληθωριστικές, και πολλές αμερικανικές εταιρίες έχουν εκτεθεί εκεί". Και πρόσθεσε ότι "οι πωλήσεις θα είναι δύσκολο να ανέβουν, ίσως και για 12 μήνες"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ