Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Ανοιξαν οι κάλπες των τοπικών εκλογών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και υπό την ισχυρή παρουσία του στρατού άνοιξαν χτες το πρωί οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην Αλγερία, τις πρώτες τοπικές εκλογές που γίνονται μετά το ξέσπασμα της εμφύλιας αντιπαράθεσης το 1992.

Περισσότερα από 35.700 εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πόρτες τους χτες στις 8 το πρωί, τοπική ώρα, στα οποία έχουν μοιραστεί 750.000 μέλη εκλογικών επιτροπών και 150.000 απεσταλμένοι του αλγερινού υπουργείου Εσωτερικών.Μέσα στην αλγερινή πρωτεύουσα, η παρουσία του στρατού ήταν σχετικά διακριτική και περιοριζόταν στα εκλογικά τμήματα ενώ ο αριθμός των στρατιωτών αυξανόταν ιδιαίτερα στην περίμετρο της πρωτεύουσας και γενικότερα στην επαρχία. Φρούριο θύμιζε η περιοχή Ευκάλυπτους, ή όπως λέγεται "τρίγωνο του θανάτου" εξαιτίας της έντονης δράσης των εξτρεμιστών ισλαμιστών, όπου στρατιώτες και άνδρες των ειδικών δυνάμεων έκαναν συνεχόμενες περιπολίες.Παρά τις πολυάριθμες σφαγές που προηγήθηκαν των εκλογών, μέχρι χτες το μεσημέρι δεν είχε αναφερθεί κανένα επεισόδιο.

Σύμφωνα με στοιχεία του αλγερινού υπουργείου Εσωτερικών μέχρι χτες στις 3 το μεσημέρι στις κάλπες είχε προσέλθει το 37,8% του εκλογικού σώματος των 16 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι μικρότερη από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Αν και η καταμέτρηση των ψήφων πρόκειται να ολοκληρωθεί σήμερα και τα επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν το Σάββατο, η κυριαρχία των φιλοκαθεστωτικών κομμάτων θεωρείται σίγουρη, ιδιαίτερα μετά το μποϊκοτάζ των εκλογών που προκήρυξε το "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας".

Αλλωστε, για πολλούς οι τοπικές εκλογές δεν είναι παρά άλλο ένα βήμα στην προσπάθεια του Προέδρου και στρατηγού Λιαμίν Ζερουάλ να εδραιώσει την εξουσία του στη βάση νομότυπων διαδικασιών. Η προσπάθεια του Ζερουάλ, που παρά τις διακηρύξεις του δεν έχει καταφέρει να ελέγξει τη δράση των εξτρεμιστών ισλαμιστών, αναμένεται να ολοκληρωθεί με το συνταγματικό δημοψήφισμα του Νοεμβρίου, το οποίο θα καταλήξει στη σύσταση του νέου ανώτερου κοινοβουλίου, τα μέλη του οποίου κατά τα 2/3 θα είναι εκλεγμένοι σε τοπικές εκλογές και κατά το 1/3 θα διορίζονται από τον ίδιο τον Ζερουάλ. Εντούτοις η πλειοψηφία των 28 εκατομμυρίων Αλγερινών δε φαίνεται να πιστεύει ότι οι τοπικές εκλογές ή το δημοψήφισμα θα βάλουν ένα τέλος στην αιματοχυσία, που, μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 75.000 ανθρώπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ