Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αμερικανική υποκρισία

ΤΟΚΙΟ. -

Εντονη κριτική άσκησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ριουτάρο Χασιμότο, στην προχτεσινή αμερικανική πρόταση για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του "θερμοκηπίου".

"Είμαι της γνώμης πως υπήρχε μεγαλύτερο περιθώριο αποφάσεων για τις ΗΠΑ, ώστε να είναι σε θέση να πάνε ακόμα μακρύτερα", δήλωσε ο Χασιμότο, που τον ερχόμενο Δεκέμβρη θα είναι ο οικοδεσπότης της Διεθνούς Συνόδου, στο Κιότο, για τη μείωση των εκπομπών των βλαβερών αερίων,που αποτελούν την αιτία της δημιουργίας του φαινομένου του "θερμοκηπίου".

Την αμερικανική πρόταση επέκρινε και ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Κανέζο Μουραόκα, που δήλωσε πως η χώρα του "θα ήθελε να έβλεπε τις ΗΠΑ να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες", προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μόνο τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, αλλά και τον μεγαλύτερο ρυπαντή του, καθώς από τις δραστηριότητες στη χώρα τούτη εκλύεται το μεγαλύτερο ποσοστό (22%) των βλαβερών αερίων, κυρίως Διοξείδιο του Ανθρακα.

Σύμφωνα με την πρόταση που ανακοίνωσε ο Μπ. Κλίντον, την επαύριο της έναρξης της διεθνούς συνάντησης για την κατάρτιση του διεθνούς πρωτοκόλλου ενάντια στην άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μειώσουν εντός του διαστήματος 2008-2012 τις εκπομπές βλαβερών αερίων στα επίπεδα του 1990 και για περαιτέρω μειώσεις σε ακόμη μικρότερα επίπεδα - τα οποία όμως δεν προσδιόρισε - μέσα στην επόμενη πενταετία (2012-2017).

Οσον αφορά την Ιαπωνία, η κυβέρνηση του Τόκιο έχει προτείνει για το ίδιο διάστημα (2008-2012) μείωση έως 5% κάτω από τα επίπεδα του '90, ενώ η πρόταση της ΕΕ είναι ακόμη πιο άμεση και φιλόδοξη, καθώς προβλέπει μείωση των εκπομπών 15% έως το έτος 2000.

Οι αρνητικές αντιδράσεις για τη στάση της Ουάσιγκτον στο καυτό αυτό ζήτημα συνεχίστηκαν και από άλλες χώρες του κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η αμερικανική πρόταση έχει "πολύ μικρές φιλοδοξίες" και ότι "δεν ανταποκρίνεται στα παγκόσμια προβλήματα των κλιματικών αλλαγών".

Η "Γκρίνπις" χαρακτήρισε τη χτεσινή ημέρα, κατά την οποία έγιναν οι δηλώσεις Κλίντον, "μαύρη Τετάρτη" και τόνισε ότι ο Μπ. Κλίντον "αγνοεί την απειλή για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον".

Λιγότερο αρνητική ήταν η αντίδραση του Καναδά, όπου η εκεί κυβέρνηση ευχήθηκε στη διάσκεψη του Κιότο να αποφασιστούν "ρεαλιστικοί στόχοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ