Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΖΑΡΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στα δίχτυα των νονών

Πλάι στους 1.200 μικροπωλητές, που έχουν τη σχετική άδεια από το δήμο, πάγκους στήνουν και άλλοι 2.000 παράνομοι, καθώς απολαμβάνουν "προστασίας". Επιτήδειοι εμπορεύονται ακόμη και τις νόμιμες άδειες

Στα χέρια "νονών", βρίσκεται το κυριακάτικο παζάρι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανεξέλεγκτες καταστάσεις, για τις οποίες την ευθύνη έχει ακέραια η δημοτική αρχή. Το θέμα απασχόλησε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη συζήτηση, διατυπώθηκαν σοβαρές καταγγελίες για ύπαρξη κυκλωμάτων, στα οποία μετέχουν ακόμα και δημοτικοί σύμβουλοι. Ταυτόχρονα, ακούστηκαν και ρατσιστικές αντιλήψεις, που προσπάθησαν να επιρρίψουν την ευθύνη στους Τσιγγάνους "και διάφορους άλλους περιθωριακούς".

Η πραγματικότητα, που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, είναι ότι, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο στο παρελθόν αποφάσισε να δοθούν στο χώρο όπου λειτουργεί το παζάρι λιγότερες από 1.000 άδειες, έχουν δοθεί περίπου 1.200. Παράλληλα, υπάρχουν άλλοι 2.000 "παράνομοι" μικροπωλητές, η παρουσία των οποίων γίνεται ανεκτή λόγω της "προστασίας" που απολαμβάνουν από άτομα μέσα και έξω από το δήμο. Τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι, πρώτο, με ποια διαδικασία εκδίδονται οι άδειες από το δήμο και, δεύτερο, γιατί δεν παίρνονται δραστικά μέτρα, ώστε να χτυπηθεί το παραεμπόριο από τους μη κατέχοντες άδεια.

Στο πρώτο ερώτημα, αποκαλυπτικό ήταν το στοιχείο, που παρουσίασε ο επικεφαλής της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Π. Σαλπέας: Πρόεδρος σωματείου λιανοπωλητών αγόρασε από το δήμο 100 άδειες έναντι 100.000 δρχ. τη μία και τις πούλησε προς 150.000 δρχ. Ο Π. Σαλπέας έδειξε, μάλιστα, στο Σώμα και σχετική απόδειξη αγοράς τέτοιας άδειας.

Να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρθηκε, η επινοικίαση των αδειών φτάνει το ένα εκατομμύριο το χρόνο.

Σε μία περιοχή, στην ουσία, "εκτός νόμου", όπως είναι κάθε Κυριακή το παζάρι, ανθεί το παραεμπόριο και η φοροδιαφυγή, ενώ ο τζίρος που πραγματοποιείται υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο. Τα προϊόντα που διακινούνται είναι αμφιβόλου ποιότητας. Πωλούνται παρανόμως ακόμα και τρόφιμα, χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο. Επίσης, λόγω της ανεξέλεγκτης έκτασης του παζαριού, έχουν καταληφθεί ακόμα και δρόμοι από τους οποίους περνά η συγκοινωνία. Αποτέλεσμα, για ορισμένες ώρες να αποκόπτονται από τον Πειραιά περιοχές, όπως τα Καμίνια και ο Ρέντης.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Στ. Λογοθέτης, προσπάθησε να αιτιολογήσει την ανοχή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, με το επιχείρημα ότι από τη λειτουργία του παζαριού ο δήμος κερδίζει 340 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο, με τα οποία πληρώνει τα δώρα των εργαζομένων.

"Το τελευταίο διάστημα, το παραεμπόριο ευδοκιμεί στην πόλη. Αυτό δε γίνεται τυχαία. Ο Πειραιάς έχει γίνει ένα απέραντο παζάρι. Το κακό ξεκινά μέσα από το δήμο", υπογράμμισε ο Π. Σαλπέας, τονίζοντας ότι με βάση την εισπρακτική λογική του δημάρχου και το οικονομικό πρόβλημα του δήμου το παζάρι θα πάρει τεράστιες διαστάσεις, αν δεν τηρηθούν οι κανονισμοί και οι νόμοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ