Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αποχρωματισμός του Αιγαίου

Το ΝΑΤΟ ως σύγχρονος "Δούρειος Ιππος" αναλαμβάνει "πρωτοβουλίες" για μετατροπή όλου του Αιγαίου σε "γκρίζα περιοχή"

Η μετατροπή του Αιγαίου σε μια μεγάλη "γκρίζα ζώνη" υπό αμερικανική επικυριαρχία έχει ήδη δρομολογηθεί. Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έχουν μπει σε μια πορεία αποχρωματισμού μέσα από την αποδοχή των νέων ΝΑΤΟικών ρυθμίσεων. Ρόλο "Δούρειου Ιππου" σε αυτή τη διαδικασία παίζει η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, που βάζει από το παράθυρο το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων και κάνει και αυτά ακόμα τα αμερικανόπνευστα μέτρα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο, τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να είναι χωρίς αντικείμενο, αφού προωθείται όχι μόνο η συγκυριαρχία, αλλά και η αμερικανική επικυριαρχία στην περιοχή.

Το νέο καθεστώς στο Αιγαίο είναι ήδη πραγματικότητα. Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, παρόλο που θα οριστικοποιηθεί το Δεκέμβρη, έχει μπει σε λειτουργία με ό,τι καταστροφικό αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η ελληνική 1η Στρατιά, που εδρεύει στη Λάρισα, λειτουργεί πλέον σαν να πρόκειται για το... "υπό ίδρυση" ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο και με όλα τα χαρακτηριστικά αυτού του υποστρατηγείου, δηλαδή χωρίς καθορισμένη περιοχή ευθύνης, χωρίς να καλύπτει επιχειρησιακά τον ελληνικό εθνικό θαλάσσιο, εναέριο και νησιωτικό χώρο του Αιγαίου. Περίτρανη απόδειξη είναι η πρόσφατη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης "DYMAMIC MIX", η οποία και σηματοδοτεί την εφαρμογή της νέας δομής.

Η ελληνική κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της υποταγής στη ΝΑΤΟική λογική και προκειμένου να εξασφαλίσει την ενεργοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας, με την ιδιότητα του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου, αποδέχτηκε να τεθούν εκτός άσκησης περιοχές που αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης από την Τουρκία, δηλαδή ολόκληρη η περιοχή του Αιγαίου, νησιά, θαλάσσιος και εναέριος χώρος. Η ίδια η διεξαγωγή της άσκησης αποτέλεσε εκ των πραγμάτων τη φόρμουλα εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά το 1974 είχαμε ενεργοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, απαντώντας πριν λίγες μέρες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Αν. Πεπονή περί των ΝΑΤΟικών στρατηγείων, σε μια πρωτοφανή επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ανέφερε τη διεξαγωγή της "DYNAMIC MIX" ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της νέας δομής και για το "πώς μπορεί να λειτουργεί μια τέτοια διαδικασία και να προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα". Εμφανίζει δηλαδή τη μη διεξαγωγή της άσκησης στο Αιγαίο με τη συμμετοχή και της Τουρκίας ως ελληνική επιτυχία! Λες και η μετατροπή του Αιγαίου σε ουδέτερη - γκρίζα ζώνη δεν είναι πάγια επιδίωξη της τουρκικής και της αμερικανικής πολιτικής.

Το ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ με τη συνακόλουθη λειτουργία του υποστρατηγείου της Λάρισας το επιβεβαίωσε στη Βουλή και ο πρωθυπουργός. Αποδέχτηκε δηλαδή ότι το Αιγαίο πλέον επιχειρησιακά, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ πάντα, δεν είναι δεδομένο για την Ελλάδα, αλλά κάθε φορά θα παλεύει η ελληνική πλευρά από ίδιες θέσεις με την τουρκική, για να εξασφαλίσει την ευθύνη για την άμυνα της περιοχής. Και όταν μιλάμε για Αιγαίο δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι είναι διάσπαρτο από ελληνικά νησιά που περιβάλλονται από διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο απ' όπου υπάρχουν και οι μοναδικές θαλάσσιες και εναέριες γραμμές επικοινωνίας των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ετσι λοιπόν η μη κάλυψη του Αιγαίου από την Ελλάδα σημαίνει και εγκατάλειψη της άμυνας των νησιών στο έλεος του ΝΑΤΟ, το οποίο μπορεί να την αναθέτει και στην Τουρκία!

Το μόνο επιχείρημα που πρόβαλε ο πρωθυπουργός είναι ότι η Ελλάδα θα μπορεί να προβάλλει "βέτο". Αυτό όμως το επιχείρημα είναι τουλάχιστον αστείο, γιατί δεν είναι δυνατόν ένα αναφαίρετο δικαίωμα, όπως αυτό της άμυνας, να υποκαθίσταται από ένα "βέτο". Ο πρωθυπουργός στη Βουλή επικέντρωσε τη συζήτηση στις ασκήσεις και δεν απάντησε καθόλου για το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα να κάνει αναγνωρίσεις στα ξένα αεροπλάνα που εισέρχονται στο Αιγαίο, όπου επιχειρησιακά τουλάχιστον τα ελληνικά νησιά και ο διεθνής χώρος αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα. Εκτός πια κι αν γίνει πράξη η πρόταση των Αμερικανών να πετάνε ελεύθερα όλα τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη και να αναγνωρίζονται ως... "φίλια" - και τα τουρκικά βέβαια - με βάση μόνο το ειδικό ηλεκτρονικό σήμα που εκπέμπουν. Ισως αυτό είναι το επόμενο βήμα.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ