Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΔΙΕΘΝΗ
... και ορισμένες συνέπειες

Το βαθιά αντεργατικό και αντικοινωνικό πρόσωπο του σύγχρονου καπιταλισμού αναδείχνεται και από μια άλλη είδηση των ημερών. Σύμφωνα, με πρόσφατη ανακοίνωση του συνδικάτου Μετάλλου της Γερμανίας - του μεγαλύτερου της χώρας - ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο αυτό μειώνεται συνεχώς, παρά τη ραγδαία αύξηση των κερδών στις αντίστοιχες επιχειρήσεις και τα μέτρα μείωσης του ωραρίου, στα πλαίσια της "ευλυγισίας".

Η ανακοίνωση παραθέτει και συγκεκριμένα στοιχεία και υπογραμμίζει τα εξής: Το 1996 οι βιομηχανίες επεξεργασίας μετάλλου σημείωσαν ρεκόρ καθαρών κερδών, φτάνοντας το αστρονομικό ποσό των 17 περίπου δισεκατομμυρίων μάρκων(περίπου 2,7 τρισ. δραχμές). Το μερίδιο των αμοιβών των εργαζόμενων, επί του συνόλου του τζίρου των επιχειρήσεων αυτών, έπεσε στο 22%, στο ιστορικά χαμηλότερο μέχρι σήμερα ποσοστό. Οι θέσεις εργασίας, όμως, συνεχώς μειώνονται και μάλιστα, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων προγραμματίζουν και νέες, μεγάλες μειώσεις προσωπικού. Μόνο μέσα στο τελευταίο χρόνο χάθηκαν 110.000 θέσεις εργασίας.

Αριθμοί, που φανερώνουν ανάγλυφα και πέρα από κάθε αμφισβήτηση, την άγρια και εντεινόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων και τον παντελώς κάλπικο χαρακτήρα των επιχειρημάτων των απανταχού βιομηχάνων και των πολιτικών τους εκπροσώπων, περί ανταγωνιστικότητας, κλπ., κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ