Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
"Ο ουρανός με τ' άστρα" στο... κυβερνοδιάστημα

Τον... ουρανό με τα άστρα, μακρινούς γαλαξίες και "επαφή" με το διάστημα προσφέρει στο διεθνές διαδίκτυο πληροφοριών μια πλειάδα κόμβων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ινστιτούτων, επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών.

Οι πληροφορίες δεν είναι μόνο ειδικού περιεχόμενου. Είναι και γενικότερου ενδιαφέροντος. Πάντως, οι περισσότερες φαίνεται να περνούν από το ελεγκτικό βλέμμα του Μεγάλου Αδελφού (δηλαδή του κεντρικού κόμβου της ΝΑΣΑ... )

Ας αρχίσουμε από την τελευταία αποστολή της ΝΑΣΑ στον Κρόνο. Υπέρμαχοι, αλλά και αντίπαλοι, της αποστολής "ΚΑΣΣΙΝΙ" καταθέτουν πληροφορίες και επιχειρήματα σε κόμβους, όπως οι: http://www.jpl.nasa.gov/cassini και http://www.nss.org/cyberspace (National Space Society)

Σε περίπτωση που τα ενδιαφέροντά σας είναι πιο κοντά στον πλανήτη Αρη υπάρχουν δύο ειδικοί κόμβοι της ΝΑΣΑ: http://marsweb.jpl.nasa.gov/ και ο γνωστός "Ανιχνευτής του Αρη": MARS PATHFINDER (www.jpl.nasa.gov/default.html" target="_blank">http://mpfwww.jpl.nasa.gov/default.html)

Στις διευθύνσεις αυτές μπορείτε να βρείτε αρχειακό υλικό πληροφοριών για τον "κόκκινο πλανήτη", βίντεο με εικόνες από τις τελευταίες αποστολές της ΝΑΣΑ, πληροφορίες για τις αρειανές (!) καιρικές συνθήκες ή πειράματα που έγιναν ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο μέλλον.

Εξίσου καλές πληροφορίες και δυνατότητες κυβερνοδιαπλανητικών ταξιδιών παρέχονται στον κόμβο του Πλανητικού και Σεληνιακού Ινστιτούτου

(http://cass.jsc.nasa.gov/lpi.html). Στον παραπάνω κόμβο επιχειρείται απάντηση στο ερώτημα "Υπάρχει ζωή στον Αρη;" και σας προσφέρεται η αίσθηση ενός τρισδιάστατου ταξιδιού στο ηλιακό μας σύστημα, υπό την προϋπόθεση ότι έχετε πρόχειρα τα ειδικά κοκκινοπράσινα γυαλιά 3D...

Το "Πρόγραμμα της ΝΑΣΑ για τη Νέα Χιλιετία", βρίσκεται στη διεύθυνση http://nmp.jpl.nasa.gov/. Εδώ υπάρχουν ενημερωμένα στοιχεία που αφορούν τις μελλοντικές αποστολές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας για την εξερεύνηση του Διαστήματος και παρουσιάζονται οι ειδικοί επιστήμονες και άλλοι άνθρωποι που εργάζονται για την ευόδωση αυτού του σκοπού.

Τι παρουσία έχει στο Internet η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία; Είναι χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιεί χώρο που της παραχωρεί η ΝΑΣΑ στο δικό της κόμβο (!..) και συγκεκριμένα στη διεύθυνση: http://liftoff.msfc.nasa. gov/rsa/rsa.html. Ναι, η ρωσική διαστημική παρουσία, που στηρίζεται στα ιστορικά επιστημονικοτεχνικά επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης, είναι τώρα κάτω από τον έλεγχο του "Μεγάλου Αδελφού".

"H Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία σχηματίστηκε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και τον τερματισμό του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος", αναφέρει ο παραπάνω κόμβος στο "ιστορικό" του, δίνοντας παράλληλα πληροφορίες για το διαστημικό σταθμό "ΜΙΡ", τις συντεταγμένες της θέσης του, αλλά και στοιχεία για το πού βαδίζει το πρόγραμμα για τη δημιουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού". Δε λείπουν πομπώδεις εκφράσεις του ύφους: "Γνωρίστε το Ηλιακό Σύστημα Ζωντανά" (!) ενώ υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε πηγές πληροφοριών για κομήτες, δορυφόρους, φυσική του ηλιακού συστήματος και κυβερνοδιαστημικά "Ταξίδια στους πλανήτες".

Εάν το ενδιαφέρον σας επικεντρώνεται στις περιπέτειες του ρωσικού διαστημικού σταθμού, τότε μπορείτε να ανατρέξετε στις ακόλουθες δύο διευθύνσεις:

  • Maximov ONLINE (Η σύντομη ιστορία και η αποστολή του ΜΙΡ):

http://www.maximov.com/Mir/mir2.html

  • Mir Space Station (μεταξύ άλλων περιέχει φωτογραφίες, τεχνικές πληροφορίες, ιστορία του προγράμματος, κατάλογο με πληροφορίες για τα πληρώματα που έχουν περάσει από τον ΜΙΡ):

http://www.osf.hq.nasa.gov/mir/

Στα καθ' ημάς, το γόητρο ελληνικών κόμβων αστρονομικού ενδιαφέροντος "σώζεται" μεταξύ άλλων από εκείνον του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.astro.noa.gr/aol-gr/. Εντοπίζονται στοιχεία ενημέρωσης και σύνδεσης με συναφούς ενδιαφέροντος ευρωπαϊκούς, αλλά και ελληνικούς κόμβους.

Δ. Ο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνετρίβη στη Γιούτα ο θαλαμίσκος του «Γένεσις» (2004-09-09 00:00:00.0)
Αυλαία σε μια καταπληκτική σταδιοδρομία (2001-01-28 00:00:00.0)
Πρώτα βήματα προς την επίτευξη ενός μεγαλόπνοου στόχου (1998-11-29 00:00:00.0)
Γνωριμία με το Μεξικό των Ζαπατίστας (1997-10-12 00:00:00.0)
Ο "Ριζοσπάστης" στο Internet (1997-07-30 00:00:00.0)
Σοβαρά τα προβλήματα στο ΜΙΡ (1997-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ