Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προς νέα μπλόκα οι οδηγοί;

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ετοιμοι να αποκλείσουν και πάλι όλες τις κύριες οδικές αρτηρίες της Γαλλίας και να ματαιώσουν κάθε πιθανή διακίνηση εμπορευμάτων ή τροφίμων εμφανίζονται οι οδηγοί φορτηγών, κατηγορώντας την ένωση ιδιοκτητών ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της, κατά τη λήξη της 12ήμερης απεργίας τους, τον περασμένο Νοέμβρη.

Αλλεπάλληλες επαφές και συνομιλίες έχουν τις τελευταίες μέρες εκπρόσωποι των ιδιοκτητών και των συνδικάτων των οδηγών φορτηγών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μέση λύση και να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέας παράλυσης του οδικού δικτύου και της αγοράς της Γαλλίας. Εντούτοις, κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν είχε προκύψει από τις πολύωρες συζητήσεις που έλαβαν χώρα μέχρι την Τετάρτη και η προσοχή όλων έχει στραφεί στις σημερινές συνομιλίες που αναμένεται να είναι και οι πλέον κρίσιμες.

Οι οδηγοί φορτηγών υποστηρίζουν ότι η ένωση ιδιοκτητών δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της για μείωση του συνταξιοδοτικού ηλικιακού ορίου στα 55 χρόνια, αλλά και αύξηση των μισθών των οδηγών από 5 έως 7%. Τα συνδικάτα των οδηγών φορτηγών είχαν, επανειλημμένως, φέρει το ζήτημα στην επικαιρότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ζητώντας να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις, που οδήγησαν και στη λύση της απεργίας τους πριν από περίπου ένα χρόνο. Μετά τις επαναλαμβανόμενες αναβολές, τα συνδικάτα των οδηγών ανακοίνωσαν ότι, στην περίπτωση που δε ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας βδομάδας, από την Κυριακή θα ξανακλείσουν όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας με μπλόκα επ' αόριστον. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τον περασμένο Νοέμβρη ολόκληρη η Γαλλία, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρέλυσαν, καθώς οι οδηγοί των φορτηγών απέκλεισαν ολοκληρωτικά με 250 μπλόκα επί 12 μέρες το οδικό δίκτυο.

Από την πλευρά της, η Εθνική Ομοσπονδία Οδικών Μεταφορών των ιδιοκτητών υποστηρίζει ότι έχει ικανοποιήσει τα αιτήματα των οδηγών, στο βαθμό που ήταν εφικτό, καθώς "πιέζεται ιδιαίτερα από την προγραμματισμένη από την ΕΕ αποδιάρθρωση της βιομηχανίας φορτηγών μέχρι τον Ιούλη του 1998". Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες, ο πρόεδρος της ΕΟΟΜ Ρενέ Πετίτ κάλεσε τους οδηγούς να αναστείλουν την απόφασή τους για απεργία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση "καθιστά όμηρο τον γαλλικό λαό". Εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, όμως, τόνισαν ότι οι οδηγοί επιμένουν στη θέση τους και επανέλαβαν πως η αφερεγγυότητα, στη συγκεκριμένη υπόθεση, βαρύνει την εργοδοσία, που μάλιστα δε δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Σχετικά αποστασιοποιημένη από τις συνομιλίες, αλλά αισιόδοξη για την έκβασή τους, εμφανίζεται η γαλλική κυβέρνηση, η οποία, όμως, διαχώρισε τη θέση της, μέσω του υπουργού Οικονομικών Ντομινίκ Στράους - Καν, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην υπόθεση, καθώς είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί μόνο από τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες των φορτηγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ