Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από τον Λανγκ στον Κόπολα

Τελειώνει και ο Οκτώβρης, με θύελλες και βροχές. Ωρα να μείνουμε σπίτι να δούμε, αν υπάρχει, κάποια ταινία ενδιαφέρουσα. Μια ματιά στο τηλεοπτικό μενού να ρίξουμε, για να δούμε τι θα δούμε:

Από την ΕΤ - 1 στις 21.15 "Αποκάλυψη τώρα" του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Ταινία τρομώδες παραλήρημα είναι αυτή που γύρισε ο Κόπολα στα 1979. Μια ιστορία που καταγράφει εντυπωσιακά τη φρίκη, την αγωνία, την υστερία του πολέμου, του πολέμου που εξαγριώνει την ανθρώπινη ψυχή και την αποκτηνώνει. Ο λοχαγός Γουίλαρντ, αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ, αναλαμβάνει να βρει και να σκοτώσει τον ημιπαράφρονα συνταγματάρχη Κουρτς, ο οποίος έχει αποσκιρτήσει και έχει στήσει το οχυρό του στα βάθη της ασιατικής ζούγκλας, διεξάγοντας το δικό του πόλεμο, περιτριγυρισμένος από ιθαγενείς που τον αντιμετωπίζουν σαν θεό. Η πορεία του λοχαγού μετατρέπεται σταδιακά σε εφιαλτικό οδοιπορικό, που τον φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με την παράνοια. Πρόκειται για μεγαλειώδη δημιουργία, μια τρελή, βάρβαρη και "αφύσικη" αναφορά στον τρελό και βρώμικο πόλεμο του Βιετνάμ, με σκηνές ρεαλιστικές που μένουν έντονα χαραγμένες στη μνήμη μας και ερμηνείες συγκλονιστικές. Μια ταινία που δρα σαν παραισθησιογόνο και οδηγεί το θεατή σε "ψυχεδελικά ταξίδια". Η ταινία τιμήθηκε με Οσκαρ ήχου και φωτογραφίας. Με τους: Μάρτιν Σιν, Μάρλον Μπράντο, Ρόμπερτ Ντιβάλ και Ντένις Χόπερ.

Από το SEVEN X στις 19.00 "Μετρόπολις" του Φριτς Λανγκ

Πρόκειται για κορυφαία δημιουργία της 7ης Τέχνης που άφησε εποχή και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα του κινηματογράφου. Με αριστοτεχνικό κινηματογραφικό ύφος, με έντονη πολιτική φαντασία, πρωτοτυπία και έντονη δόση προφητείας, ο Γερμανός σκηνοθέτης δημιούργησε στα 1926 μια αξεπέραστη, αλλά και εφιαλτική, ταινία που αφήνει άναυδο τον θεατή ακόμα και σήμερα. Ο σκηνοθέτης "χτίζει" μια πόλη του 21ου αιώνα, μια πόλη τραγική και απάνθρωπη όπου όλα είναι μηχανοποιημένα, όπου την κατοικούν οι άρχοντες που ζουν στα πάνω πατώματα και οι σκλάβοι που εργάζονται μέσα στα υπόγεια.

Από τη ΝΕΤ στις 00.30 "Ολα του γάμου δύσκολα" του Γουόρις Χουσεϊν.

Η Ζαν Μορό, η Τζόαν Πλουράιτ και η Τζούλι Γουόλτερς μάς μεταφέρουν σε έναν εύθυμο κόσμο, κάποτε κωμικό και άλλοτε πικρό. Μια πληθωρική μητέρα είναι αποφασισμένη να παντρέψει την κόρη της με ένα γείτονα

που έχει τα διπλά της χρόνια. Η κόρη δεν αντιδρά καθώς έχει περάσει πρόσφατα μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση. Ομως είναι πολύ λυπημένη και με απάθεια περιμένει το μοιραίο. Ολα είναι έτοιμα, ο παπάς, η τούρτα, το νυφικό, ο γαμπρός, η καταστροφή. Και τότε επεμβαίνει σαν απομηχανής θεός, η μυστηριώδης φίλη της πληθωρικής μητέρας, για να αποτρέψει τα σχέδιά της και να ματαιώσει το γάμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ