Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Συμφωνίες "αμοιβαίου συμφέροντος" από Κλίντον - Ζεμίν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, στην οποία κατέληξαν αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, και ο Κινέζος ομόλογός του, Ζιάνγκ Ζεμίν, εκτός της "ανασχετικής" της κατεύθυνσης, έχει ακόμη μία διάσταση: όπως σημείωνε χτες η στήλη All Politics (του τηλεοπτικού CNN και του περιοδικού "Time"), ανοίγει το δρόμο στις αμερικανικές επιχειρήσεις να πωλήσουν πυρηνική τεχνολογία παραγωγής ενέργειας στην Κίνα.

Μετά από τη συζήτησή του με τον Πρόεδρο Ζεμίν, που διήρκεσε δυόμισι ώρες, ο Μπιλ Κλίντον είπε ότι η συμφωνία είναι "αμοιβαίου συμφέροντος" ("win - win"), αφού εκτός των εμπορικών συμφωνιών που θα προωθηθούν, θα τεθεί σε ισχύ η ανενεργός διμερής σχετική συμφωνία του 1985.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Κίνα διαβεβαίωσε γραπτώς τις ΗΠΑ ότι δεν πρόκειται να έχει συνεργασία στο μέλλον με το Ιράν στον τομέα των πυρηνικών και ότι τα δύο σχετικά προγράμματα που υλοποιούνται ήδη θα κλείσουν σύντομα, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως από την άλλη πλευρά.

Κατά τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία συνάφτηκαν συμβόλαια για την αγορά 50 αεροσκαφών "Μπόινγκ", συνολικής αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι "General Electric" και "Westinghouse" θα είναι οι πρώτες που θα ωφεληθούν από την απόφαση του Προέδρου Κλίντον να επιτρέψει την εξαγωγή αμερικανικής πυρηνικής τεχνολογίας στην Κίνα, σε μια αγορά που οι οικονομικές της δυνατότητες φτάνουν έως και τα 50 δισ. δολάρια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ