Παρασκευή 31 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΡΑΚ
Νέα όξυνση της έντασης

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Νέα ένταση έχει προκαλέσει στις σχέσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Ιράκ η απόφαση της Βαγδάτης να απαγορεύσει στους Αμερικανούς υπηκόους, που εργάζονται στην Επιτροπή Ελέγχου του αφοπλισμού της χώρας, να εισέρχονται στο ιρακινό έδαφος. Την ανάκληση της ιρακινής απόφασης ζήτησαν και οι Ρωσία, Κίνα, Κένυα, Γαλλία και Αίγυπτος, που απείχαν από την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας περί επιβολής ταξιδιωτικών κυρώσεων σε Ιρακινούς αξιωματούχους.

Αμεση επανεξέταση της απαγόρευσης εισόδου ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καταδίκασε την ιρακινή απόφαση και προειδοποίησε για "σημαντικές συνέπειες". Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος κινήθηκε και η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι "δεν μπορεί το Ιράκ να υπαγορεύει εντολές στον ΟΗΕ". "Επίθεση στα θεμέλια των Ηνωμένων Εθνών", χαρακτήρισε την ιρακινή απόφαση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, υπογραμμίζοντας ότι "οι ΗΠΑ είχαν επανειλημμένως προειδοποιήσει για την περιφρόνηση που η Βαγδάτη επιμένει να δείχνει στη διεθνή κοινότητα". Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάικ Μακ Κέρι, προειδοποιούσε ότι "οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλούς τρόπους, για να υποχρεώσουν το Ιράκ να συμμορφωθεί".

Σύμφωνα με την απόφαση του Επαναστατικού Κυβερνητικού Συμβουλίου, που είναι και το βασικό όργανο αποφάσεων του Ιράκ, η κυβέρνηση της Βαγδάτης "δεν επιτρέπει σε Αμερικανούς υπηκόους που εργάζονται στην Επιτροπή Αφοπλισμού να παραμείνουν στο έδαφός της" και τους δίνεται προθεσμία μίας εβδομάδας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή αφορά 700 άτομα και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τα όρια των ερευνών για να εξυπηρετήσουν τις μυστικές υπηρεσίες τους. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστήριζαν ότι στην 40μελή Επιτροπή Ελέγχου Αφοπλισμού UNSCOM συμμετέχουν 10 Αμερικανοί εκ των οποίων οι 2 βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις και είναι οι Τσαρλς Ντουέλφερ, αναπληρωτής Πρόεδρος, και ο στρατηγός Τζον Μουρ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της επιτροπής.

Παρά την έκκληση του ΟΗΕ να ανακληθεί η απόφαση, οι ιρακινές αρχές απαγόρευσαν, χτες, την είσοδο σε δύο Αμερικανούς της UNSCOM, ενώ την επέτρεψαν σε έναν συμπατριώτη τους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Οπως σχολίαζαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών η κρίση, που ξέσπασε, στις σχέσεις Ιράκ - ΟΗΕ είναι η μεγαλύτερη μετά τον Οκτώβρη του 1994, που τα ιρακινά στρατεύματα πλησίασαν απειλητικά τα σύνορα με το Κουβέιτ. Η Βαγδάτη τόνισε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον ΟΗΕ "με τρόπο που δεν προσβάλλει την ιρακινή ανεξαρτησία, εθνική ασφάλεια και αξιοπρέπεια". Την ίδια στιγμή, ο Αυστραλός Ρίτσαρντ Μπάτλερ, επικεφαλής της UNSCOM, ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Βαγδάτη, στις 7 Νοέμβρη, ενώ συγχρόνως ο ΟΗΕ διαβεβαίωνε ότι η νέα κρίση δεν επηρεάζει το πρόγραμμα περιορισμένης πώλησης πετρελαίου με αντάλλαγμα την παροχή τροφίμων και φαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ