Κυριακή 2 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
Προσδοκίες για οικονομική διείσδυση

Οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής φιλοξενούνται από σήμερα το απόγευμα στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου το προσεχές διήμερο, Δευτέρα και Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η Διαβαλκανική Διάσκεψη.

Στην Κρήτη, αναμένονται μέχρι σήμερα το απόγευμα οι Πρόεδροι της Σερβίας Σλ. Μιλόσεβιτς και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Κ. Γκλιγκόροφ,και οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, Μ. Γιλμάζ,Φ. Νάνο,Ι. Κοστόφ και Β. Τσιορμπέα αντίστοιχα. Στη διάσκεψη θα λάβει επίσης μέρος και η Βοσνία με χαμηλού επιπέδου εκπροσώπηση (υφυπουργός Εξωτερικών) λόγω εσωτερικών προβλημάτων. Δε θα συμμετέχουν η Κροατία και η Σλοβενία, καθώς "διακήρυξαν" ότι δε θεωρούν πως ανήκουν στη Βαλκανική.

Η Διαβαλκανική Διάσκεψη αποτελεί το αποτέλεσμα μιας οργανωμένης προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διαβλέπει ευκαιρίες για "επέλαση" στις αγορές της Βαλκανικής.Η προσπάθεια αυτή, πρέπει να σημειωθεί, υποστηρίχτηκε και προωθήθηκε έντονα από οικονομικούς παράγοντες της χώρας, που έχουν ήδη σπεύσει στις αγορές των γειτονικών χωρών και επιδιώκουν να εδραιώσουν τη θέση τους έναντι Τούρκων κυρίως και Ευρωπαίων ανταγωνιστών.

Σε ό,τι αφορά τη διαδρομή που ακολούθησε η προσπάθεια για την οργάνωση της Διάσκεψης, θα πρέπει να σημειωθεί πως η "ιδέα" κατ' αρχήν καλλιεργήθηκε από τον πρωθυπουργό, τότε, της Βουλγαρίας Ζ. Βιντένοφ.

Η ιδέα αυτή αξιοποιήθηκε από την Αθήνα, η οποία οργάνωσε το περασμένο καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη τη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών. Εκεί αποφασίστηκε η θεσμοποίηση της Διάσκεψης και έγινε αποδεκτή η πρόταση για Διάσκεψη σε επίπεδο κορυφής, η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Κρήτη. Ενα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο που αφορά τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή, με προφανή στόχο τον έλεγχό της, αποτελούν οι πρωτοβουλίες που έχουν επιχειρήσει να αναπτύξουν η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών (Ρουαγιαμόντ και ΣΕΚΙ, αντίστοιχα) έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 3 χρόνια αρκετές συναντήσεις, κυρίως σε επίπεδο "υψηλόβαθμων" παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών και οικονομικών. Η προσαρμογή των οικονομικών και πολιτικών δομών της περιοχής στις δομές της δύσης ήταν το αντικείμενο όλων αυτών των επαφών, στις οποίες οι χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και μεγάλοι Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί διαγκωνίζονταν, προκειμένου να εδραιώσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως, μέσα από τη Διαβαλκανική Διάσκεψη που οργανώνει, μπορεί να προβληθεί ως "ηγέτιδα" δύναμη της περιοχής. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που η Αθήνα ανησυχεί ιδιαίτερα με το ενδεχόμενο η σκιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων να πέσει και να καλύψει τα όποια αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τον αναμενόμενο θόρυβο που έτσι κι αλλιώς θα προκαλέσει η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Διάσκεψης αύριο το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, πάντως, ως οικοδεσπότης, θα συναντηθεί με όλους τους ηγέτες που θα βρεθούν στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Κ. Γκλιγκόροφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ