Τετάρτη 5 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΣΕΒΕΕ
Μέρα αγωνιστικής κινητοποίησης η 26 του Νοέμβρη

Συνεδρίασε το ΔΣ της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Αντιδράσεις για τις κυβερνητικές προθέσεις συρρίκνωσης του ΕΟΜΜΕΧ

Στις 26 Νοέμβρη θα κορυφωθούν οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με τοπικές συσκέψεις για την κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων, εξαιτίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Μια πολιτική "εκσυγχρονισμού", που όπως πρόσφατα ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,στα πλαίσιά της δε χωράνε οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Οπως αποφάσισε το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ την ημέρα αυτή θα γίνουν, ταυτόχρονα, τοπικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και άλλες μορφές αγώνα, που θα κρίνουν αποτελεσματικές οι τοπικές επιτροπές αγώνα. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση σε κεντρικό θέατρο και θα ακολουθήσει πορεία, ενώ τις επόμενες μέρες θα καθοριστούν άλλες μορφές διαμαρτυρίας.

Στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε το θέμα της εμμονής της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ στη συμμετοχή της στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται και η στάση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Οπως τόνισε ο Δ. Φέτσης,μέλος του ΔΣ από την παράταξη της ΔΗΚΕΒΕ, αυτό που έχει καταφέρει σήμερα η διοίκηση της Συνομοσπονδίας είναι απόλυτη αναντιστοιχία λόγων και έργων. Δεν αρκεί, υπογραμμίζει, να καταγγέλλουμε φραστικά την κυβερνητική πολιτική και να καλούμε τους ΕΒΕ να αγωνιστούν για την ανατροπή της και από την άλλη να παραμένει η ΓΣΕΒΕΕ σ' αυτό το "διάλογο", που όλοι ξέρουμε ότι εντάσσεται στα πλαίσια της υλοποίησης των κυβερνητικών σχεδίων και μάλιστα με τη συναίνεση της ΓΣΕΒΕΕ. Οπως, δεν αρκεί να διαπιστώνει η διοίκηση επίσημα την απάτη και από την άλλη να εξακολουθεί να συμμετέχει σ' αυτή. Την ίδια στιγμή, γίνονται όλο και πιο δυνατές οι φωνές από τη βάση του συνδικαλιστικού κινήματος που ζητούν την αποχώρηση της Συνομοσπονδίας από τον "κοινωνικό διάλογο". Παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ αρνήθηκε και προχτές να πάρει την απόφαση για αποχώρηση και παρέπεμψε το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

Τέλος, την προχτεσινή συνεδρίαση απασχόλησε η ερμηνεία που δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης στη γνωμάτευση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με το ΠΔ για τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών στις εκλογές των Επιμελητηρίων. Σύμφωνα με το ΣτΕ ένα ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο, έστω και με έναν μεμονωμένο υποψήφιο. Παρερμηνεύοντάς το αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι σε κάθε ψηφοδέλτιο θα πρέπει να υπάρχει έστω και ένας υποψήφιος από κάθε τμήμα των μεικτών επιμελητηρίων, πράγμα το οποίο δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και οδηγεί στην πράξη στον αποκλεισμό συνδυασμών από τις εκλογές. Η ΓΣΕΒΕΕ κατήγγειλε τη στάση του υπουργείου, που ισοδυναμεί με παρέμβαση και παρερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ και ζητά την αυστηρή τήρηση της σχετικής απόφασης.

"Οχι" για τον ΕΟΜΜΕΧ

Η υποβάθμιση του ρόλου του ΕΟΜΜΕΧ και η συρρίκνωσή του, στην οποία σκοπεύει η κυβέρνηση με την κατάργηση παραρτημάτων του Οργανισμού, απασχόλησε επίσης την προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ. Μετά από συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ με αντιπροσωπεία των εργαζομένων του ΕΟΜΜΕΧ αποφασίστηκε κοινή δράση με τους εργαζόμενους, ενώ η αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΜΜΕΧ θα είναι και ένα από τα αιτήματα των κινητοποιήσεων των ΕΒΕ στο επόμενο διάστημα.

Σ' αυτά τα πλαίσια η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε συνάντηση με την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, στην οποία έστειλε και σχετικό υπόμνημα, όπου καταγγέλλεται η κυβερνητική απόφαση για συρρίκνωση του ΕΟΜΜΕΧ. "Θεωρούμε", τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ,"ότι ο ΕΟΜΜΕΧ παίζει έναν αναντικατάστατο ρόλο για την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κύρια στην περιφέρεια και μόνοι η αναβάθμιση των αποκεντρωμένων δραστηριοτήτων του μπορεί να δώσει αποτελεσματική στήριξη". Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι ΕΒΕ είναι βιοτέχνες, είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν προκειμένου να μην αλλοιωθεί ο χαρακήρας και το έργο του Οργανισμού. "Είμαστε", δηλώνει, "αντίθετοι με κάθε συρρίκνωση του ΕΟΜΜΕΧ και μετατροπή του σε διακοσμητικό οργανισμό των ΜΜΕ".Το ΒΕΑ

Την έντονη αντίδρασή του στη δρομολογούμενη συρρίκνωση του ΕΟΜΜΕΧ εκφράζει με ανακοίνωσή του και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, τονίζοντας ότι σε μια εποχή που οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται βοήθεια, εκσυγχρονισμό και υποστήριξη, ενέργειες σαν κι αυτή που αποφάσισε η κυβέρνηση τις πλήττουν καίρια. Ο ΕΟΜΜΕΧ, αναφέρει, είναι ο μόνος θεσμοθετημένος φορέας ενίσχυσής τους, διαθέτει ικανό και έμπειρο προσωπικό, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες και στηρίζει παραδοσιακούς κλάδους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι... «μικρές επιχειρήσεις» (2006-08-30 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων (1998-12-04 00:00:00.0)
Παναττική συγκέντρωση στις 25 Νοέμβρη (1998-11-11 00:00:00.0)
Ξανά στο δρόμο του αγώνα οι ΕΒΕ (1998-09-23 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για το φορολογικό (1998-01-20 00:00:00.0)
Στις 26 του μήνα η κινητοποίηση (1997-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ