Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πληρώνουν τα σπασμένα

Καταστροφικά παιχνίδια σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, συνεχίζει να παίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος. Η όλη πολιτική που ακολουθούν αποσκοπεί στην απόκρυψη των τεράστιων ευθυνών τους και των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν, με στόχο την παραπλάνηση των βαμβακοπαραγωγών, που φέτος θα υποστούν νέα δραματική μείωση του εισοδήματός τους.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και τα τελευταία γεγονότα στον Οργανισμό Βάμβακος, με την απόφαση για διαθεσιμότητα του Γενικού Διευθυντή, που αποκάλυψαν την καταστρατήγηση των διατάξεων ελέγχου στα εκκοκκιστήρια και όχι μόνο. Κύρια αποκάλυψαν τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, που δείχνει να κόπτεται για τους ελέγχους στο βαμβάκι, αλλά στην ουσία πράττει το αντίθετο και σιγοντάρει τους εκκοκκιστές στις κάθε λογής απάτες τους. Πράγμα που φάνηκε και από το έκτακτο ισοζύγιο, το οποίο ξεκίνησε στις 20 του Οκτώβρη, στα εκκοκκιστήρια όλης της χώρας.

***

Η εφαρμογή του ισοζυγίου στα εκκοκκιστήρια κατά διάφορα χρονικά διαστήματα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, είναι μια μέθοδος για τον καλύτερο έλεγχο στο εκκοκκισμένο βαμβάκι που παράγεται. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή πρέπει να γίνει η εκκόκκιση όλου του σύσπορου βαμβακιού που βρίσκεται στις αποθήκες του εκκοκκιστηρίου και στη συνέχεια να γίνει ο απολογισμός της απόδοσης σε εκκοκκισμένο.

Οσο διαρκεί ο έλεγχος του ισοζυγίου, είναι προφανές ότι σταματούν οι εισαγωγές σύσπορου βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια, ώστε να μην αναμειγνύονται τα νεοεισαγόμενα βαμβάκια που πρόκειται να εκκοκκιστούν και πρέπει να μετρηθεί η απόδοσή τους. Από καταγγελίες προκύπτει ότι μερικά εκκοκκιστήρια αγοράζουν σύσπορο βαμβάκι κατά τη διάρκεια του ισοζυγίου κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων. Οι παράνομες αυτές εισαγωγές γίνονταν κατόπιν προφορικών και γραπτών εντολών, που δίνονταν από τα υψηλά κλιμάκια του Οργανισμού Βάμβακος προς τις περιφερειακές υπηρεσίες.

***

Πέρα από τις περιπτώσεις που ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, τέτοιες πράξεις έγιναν και σε άλλα εκκοκκιστήρια, όπως για παράδειγμα στο εκκοκκιστήριο της Εκκάρας Δομοκού, όπου αγόρασαν σύσπορο βαμβάκι πριν ακόμα ολοκληρωθεί το ισοζύγιο.

Η ανακοίνωση, όμως, του υπουργείου κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων. Το σημαντικότερο ζήτημα - που είναι η αλλοίωση που προσπαθούν να κάνουν μερικά εκκοκκιστήρια σχετικά με τις αποδόσεις στο εκκοκκισμένο βαμβάκι, ώστε να αποσπάσουν μεγαλύτερο μέρος επιδοτήσεων - το αποσιωπά.

Κ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ