Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Διεκδίκησαν δυναμικά δικαίωση

Μεγάλη συγκέντρωση χτες και πορεία στη Βουλή και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Πάνω από χίλιοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και των άλλων ΕΑΜογενών Ενώσεων που συνεργάζονται μαζί της και συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, να διαμαρτυρηθούν ακόμα μια φορά για την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντί τους.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκανδρος Κεπέσης,διαβάζοντας ψήφισμα στους αντιστασιακούς, που ομόφωνα έγινε δεκτό.

"Εμείς οι ΕΑΜίτες, ΕΛΑΣίτες και ΕΠΟΝίτες, που πολεμήσαμε το ναζισμό και δώσαμε ό,τι καλύτερο είχαμε, τη ζωή μας, για τη λευτεριά της πατρίδας μας, δεν έχουμε ακόμη δικαιωθεί και ας έχουν περάσει από τότε πάνω από πενήντα χρόνια", τονίζουν με πίκρα και δηλώνουν ό,τι με όση δύναμη τους απομένει θα παλέψουν για τη δικαίωσή τους, με το πείσμα και τη μαχητικότητα που τους διακρίνει. Ενώ διαμαρτύρονται με αγανάκτηση, γιατί "ο κ. Σημίτης από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός αρνείται επίμονα να δεχτεί αντιπροσωπεία μας, για να του εκθέσουμε τα φλέγοντα και χρονίζοντα προβλήματά μας".

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, με τις σημαίες, τα λάβαρα και τα πανό τους, ξεκίνησαν με μια μεγάλη, γεμάτη ζωντάνια και αποφασιστικότητα πορεία, προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τη Βουλή, όπου επέδωσαν το ψήφισμα.

Επιτροπή με επικεφαλής τον Ν. Κεπέση μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας κ. Φωτιάδη,ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα τα μεταφέρει στον υπουργό και τον πρωθυπουργό. Αλλη επιτροπή επέδωσε το ψήφισμα στα κόμματα και τον πρόεδρο της Βουλής. Τα αιτήματα είναι:

- Να ολοκληρωθεί η υλική και ηθική αποκατάσταση των αγωνιστών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που συντάχθηκε επί κυβερνήσεως Ζολώτα.

- Να ακυρωθούν τα άρθρα 6 και 7 του Νόμου 1976/91.

- Να χορηγηθεί με νόμο το επίδομα των αγροτών αντιστασιακών συνταξιούχων του ΟΓΑ σε όλους όσοι το δικαιούνται και σ' αυτούς που αδικαιολόγητα έχει περικοπεί.

- Να επεκταθούν και στους ΕΑΜικούς αγωνιστές τα ευεργετήματα του Ν. 971/49 που έχουν παραχωρηθεί σε άλλους αντιστασιακούς και με το Ν. 179/69 στους ταγματασφαλίτες από τη χούντα.

- Να εξομοιωθούν οι ανάπηροι του ΔΣΕ με τους ανάπηρους της Αλβανίας και της Εθνικής Αντίστασης και να τους χορηγηθούν τα ίδια ευεργετήματα.

- Να ανεγερθεί από την κυβέρνηση Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας και Μουσείο.

- Να διδάσκεται η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

- Να διεκδικήσει η κυβέρνηση σθεναρά από τη γερμανική τα χρήματα που χρωστά για τις πολεμικές επανορθώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Τα αιτήματα των ανθρώπων που βίωσαν στα νιάτα τους τη βαρβαρότητα του φασισμού, τον κατατρεγμό των μεταβαρκιζιανών ντόπιων κυβερνήσεων υπό την καθοδήγηση των ιμπεριαλιστών Αγγλοαμερικανών, πρέπει να δικαιωθούν. Είναι ένας ανοιχτός λογαριασμός, που δεν έχει ακόμη εξοφληθεί και κάθε παραπέρα δισταγμός είναι αδικαιολόγητος.

Σόνια ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ