Παρασκευή 7 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ ΟΔΗΓΟΙ
Αυστηρές κυρώσεις, αλλά όχι δημεύσεις

Με βαριά πρόστιμα και αυστηρές διοικητικές κυρώσεις θα περιοριστεί το φαινόμενο της ευρείας χρήσης αλκοόλ από οδηγούς ΙΧ αυτοκινήτων, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Από το πακέτο των κυρώσεων, που παρουσίασε χτες ο Γ. Ρωμαίος, απουσιάζει το μέτρο της δήμευσης των οχημάτων, αν και ο υπουργός, όπως είπε, δεν είναι αντίθετος με τις δημεύσεις. Το θέμα θα τεθεί στην επιτροπή η οποία τα τελευταία δυο χρόνια επεξεργάζεται το νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και εκεί θα αποφασιστεί τι θα ισχύσει τελικά. Μέχρι τότε οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται κανονικά και τα αυτοκίνητα των μεθυσμένων θα δημεύονται κατά την κρίση των δικαστηρίων. Το υπουργείο επίσης μελετά τη φόρμουλα που θα ισχύσει ώστε να υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξέταση αίματος οι οδηγοί που κρίνονται ύποπτοι για χρήση ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων.

Οι ποινές που προβλέπει η πρόταση του υπουργείου είναι:

  • Για συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50% - 0,80%, πρόστιμο 50.000 δραχμές και τρεις βαθμοί στο πόιντ σίστεμ, ακινητοποίηση του οχήματος μέχρι να ξεμεθύσει ο οδηγός, εκτός αν υπάρχει άλλος να το οδηγήσει.
  • Από 0,81 - 1%, πρόστιμο 200.000 δραχμές, αφαίρεση αδειών οδήγησης, κυκλοφορίας και πινακίδων για τρεις μήνες και πέντε βαθμοί στο πόιντ σίστεμ.
  • Πάνω από 1%, φυλάκιση τουλάχιστον δυο μηνών και διπλασιάζεται ο χρόνος αφαίρεσης των στοιχείων και των πινακίδων.
  • Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής και εφόσον η περιεκτικότητα αλκοόλ είναι μεγαλύτερη του 1%, πρόστιμο 400.000 δραχμές, φυλάκιση έξι μηνών και αφαίρεση στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας για 12 μήνες.
  • Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, πρόστιμο 600.000 δραχμές, φυλάκιση οκτώ μηνών, ενώ η άδεια οδήγησης θα αφαιρείται οριστικά με δικαστική απόφαση και ο οδηγός δε θα έχει το δικαίωμα απόκτησης νέας άδειας.
  • Οποιος κυκλοφορεί όχημα του οποίου έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας λόγω χρήσης αλκοόλ θα τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών μέχρι δύο χρόνια και πρόστιμο τουλάχιστον 500.000 δραχμές.

Η εφαρμογή των προτάσεων αυτών, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι εφικτή διότι θα υπάρξει μηχανοργάνωση των υπηρεσιών και διασύνδεση των υπολογιστών του υπουργείου Μεταφορών με της Αστυνομίας. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι επίσης ο εφοδιασμός των περιπολικών με φορητά κομπιούτερ για να έχουν οι αστυνομικοί άμεση εικόνα των οχημάτων που κυκλοφορούν νόμιμα είτε παράνομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ