Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Αποκαλυπτική ήταν η μέχρι τώρα συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ". Ενός νομοσχεδίου που προωθεί, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, την ερήμωση της υπαίθρου και την καταστροφή των χωριών. Και δεν ήταν αποκαλυπτική μόνο για την κυβέρνηση - η οποία, άλλωστε, είναι ο πνευματικός πατέρας του νομοσχεδίου - αλλά και για τη ΝΔ και ακόμη περισσότερο για το ΣΥΝ.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΝΔ, και κύρια του προέδρου της, απέδειξαν πως η διαφωνία τους οφείλεται κυρίως σε ψηφοθηρικούς λόγους και αποτελεί μια "αντανάκλαση" ενός μεγάλου κομματιού της εκλογικής της βάσης, που εναντιώνεται στο κυβερνητικό έκτρωμα. Ο Κ. Καραμανλής, στην ομιλία του, μπορεί μεν να παραδέχτηκε ορισμένες αλήθειες - όπως ότι το νομοσχέδιο οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου και στην κατάργηση των περισσότερων αυτοδιοικητικών μονάδων και ότι η πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση οικονομική ενίσχυση των νέων δήμων είναι μια απλή ανακατανομή των πενιχρών πόρων που και σήμερα παίρνει η ΤΑ - αλλά πέραν αυτών ουδέν. Εσπευσε, βέβαια, να τονίσει πως δεν είναι υπεύθυνες οι κοινότητες για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και το μαρασμό της υπαίθρου, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. "Ξέχασε", όμως, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να συνεχίζει την πολιτική που εφάρμοσε ως κυβέρνηση η ΝΔ και θέλει να εφαρμόσει και πάλι, αν επανεκλεγεί πρώτο κόμμα. "Ξέχασε" ότι η καταρράκωση της αγροτιάς προωθείται συστηματικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θέλει την Ελλάδα χώρα παροχής φτηνών υπηρεσιών. Επιπλέον, ο ίδιος και το κόμμα του συμφωνούν με τις Βρυξέλλες και την εντολή τους για προώθηση στην ΤΑ του τριπτύχου "ιδιωτικοποίηση - ανταποδοτικότητα - πρόσθετη φορολογία". Το παράδειγμα του προσκείμενου στην αξιωματική αντιπολίτευση δημάρχου Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλου, είναι χαρακτηριστικό.

***

Το μεγαλύτερο, όμως, στήριγμα και "εξωραϊστή" του εξαμβλώματός της η κυβέρνηση το βρήκε στις τοποθετήσεις και τη στάση του ΣΥΝ. Πέρα από τις συνηθισμένες δημαγωγίες και εύηχες ρητορείες του, ο πρόεδρος της Κουμουνδούρου Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ξεκάθαρα πως "λέμε ναι κατ' αρχήν στην ανακυτάρρωση με τις συνενώσεις". Ετσι, ο ΣΥΝ, εκτελώντας εντεταλμένη υπηρεσία, εξυπηρέτησε πλήρως το ψευτοδίλημμα της κυβέρνησης "συμφωνείς ή όχι με τις συνενώσεις". Παρέκαμψε το γεγονός ότι η Βουλή καλείται να αποφασίσει για τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" και το αντιδραστικό περιεχόμενό του και όχι για το ζήτημα των συνενώσεων γενικώς και αορίστως.

Επιπλέον, οι γενικόλογες αναφορές των βουλευτών του ΣΥΝ στα ζητήματα της ΤΑ δεν έθιξαν την ασφυκτική πίεση που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στο θεσμό, η οποία τον ωθεί σε αντιλαϊκές ατραπούς. Πίεση που εκδηλώνεται με συγκεκριμένες ενέργειες και νομοθετήματα από τη δεκαετία του '80 ακόμα. Πίεση, άλλωστε, που αποδέχονται και τη μεταφέρουν στους δημότες, με τη μορφή πρόσθετης φορολογίας, οι προσκείμενοι στο ΣΥΝ δήμαρχοι, όπως αυτοί της Λιβαδειάς και της Καρδίτσας ή νομάρχες, όπως της Μαγνησίας.

Εξάλλου, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μόλις μία φορά ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στις αντιδράσεις των κατοίκων της υπαίθρου ενάντια στον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ", σε μια σαφή προσπάθεια υποτίμησής τους. Αυτές τις αντιδράσεις, στο παρελθόν, επιχείρησε να τις παρουσιάσει ως αποκλειστική συνέπεια ανορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού, προσπαθώντας έτσι να αποκρύψει το πραγματικό περιεχόμενό τους. Την αντίθεση, δηλαδή, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων σε όσα αντιλαϊκά μέτρα προωθεί η κυβέρνηση και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Εκτός από τα παραπάνω, ήταν φανερό και ένα πολιτικό παζάρι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και "αριστερούτσικους", με στόχο τη συνεργασία τους αργότερα στις δημοτικές εκλογές. Πολιτικό παζάρι με την πρόταση του ΣΥΝ να συμπεριληφθεί στο εκτρωματικό νομοσχέδιο "Ρήτρα αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού μετά από ένα πρώτο διάστημα λειτουργίας των νέων δήμων". Η κυβέρνηση, τουλάχιστον στα λόγια, φαίνεται να το εξετάζει. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μέσω του αρμόδιου υπουργού διαχέει πως "ο καλύτερος χωροτάκτης είναι η ζωή" και πως στο μέλλον, αν διαπιστωθούν "δυσλειτουργίες", μπορούν να γίνουν "διορθώσεις".

Αυτό το πολιτικό παζάρι έγινε φανερό και από την πλειοψηφία των τροπολογιών που κατέθεσε στη Βουλή η Μ. Δαμανάκη, προωθούμενη υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων, με κοινή στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Οι περισσότερες τροπολογίες αποσκοπούσαν στον εξωραϊσμό του νομοσχεδίου, προκειμένου να γίνει πιο "ευκολοχώνευτο". Μάλιστα, αυτή που προβλέπει τη μείωση των περιορισμών, που θέτει το νομοσχέδιο για την κάθοδο παρατάξεων στο στίβο των δημοτικών εκλογών, "εξετάζεται" από την κυβέρνηση, τουλάχιστον όπως δήλωσε πρόσφατα ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, όξυνε τους τόνους της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ και επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση. Μίλησε για αυθαίρετες παρακρατήσεις πόρων της ΤΑ, για ανακολουθία του κυβερνώντος κόμματος και για αυταρχισμό. Ωστόσο, μετά βίας ψέλλισε πως η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των Βρυξελλών για μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Από εκεί και έπειτα αναλώθηκε σε φιλότιμες προσπάθειες ανάλυσης του θέματος "ΠΑΣΟΚ: πριν και μετά". Δηλαδή, του ΠΑΣΟΚ που ήταν "καλό" στην προηγούμενη δεκαετία, οπότε ο ίδιος ήταν στέλεχός του και υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου. Και του σημερινού ΠΑΣΟΚ, που είναι "κακό", συντηρητικό κτλ. και στο οποίο δεν ανήκει πλέον ο ίδιος.

***

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, οι ξωμάχοι της υπαίθρου, αλλά και οι εργαζόμενοι, γενικότερα, δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά την αγωνιστική κινητοποίηση και το μαχητικό αντιπάλεμα και αυτού του αντιλαϊκού νομοσχεδίου. Τόσο σήμερα, όσο και αύριο, μετά την ενδεχόμενη υπερψήφισή του. Μέσα στους καθημερινούς αγώνες, αλλά και στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπου πρέπει να αποτελέσει ένα βασικό κριτήριο της ψήφου του καθένα. Μαζί με τις δυνάμεις που τους εκφράζουν μέσα στη Βουλή και που σθεναρά εναντιώνονται στα όσα αντιδραστικά απεργάζεται η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της. Χωρίς ούτε στιγμή να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους το αντιλαϊκό και αυταρχικό κατασκεύασμα της κυβέρνησης. Μέχρι να το πετάξουν στη θέση που του αξίζει: Στο καλάθι των αχρήστων.

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ

Σε ρόλο δεκανικιού της κυβερνητικής πολιτικής και του εξαμβλώματός της, που ονομάζεται "Ιωάννης Καποδίστριας", αναδείχτηκε ο ΣΥΝ στη Βουλή, ενώ η ψηφοθηρικού περιεχόμενου... αντιπολίτευση της ΝΔ, αποδείχτηκε ιδιαίτερα ισχνή και επιφανειακή


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ