Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΓΕ - ΔΕΛΤΑ
Στις πλάτες των καταναλωτών ο πόλεμος για τα κέρδη τους

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ των δύο κυρίαρχων της αγοράς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ΦΑΓΕ και ΔΕΛΤΑ, στην προσπάθειά τους για κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτού του έντονου ανταγωνισμού αποκαλύπτεται, με τις αλληλοκατηγορίες που εκσφενδονίζουν οι δύο εταιρίες, καθώς η μία κατηγορεί την άλλη για... ανακρίβειες, αθέμιτο ανταγωνισμό και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, ότι η μάχη που δίνουν για αύξηση των κερδών τους τελικά δεν μπορεί παρά να αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, ο νέος πόλεμος μεταξύ των δύο εταιριών ξεκίνησε όταν η ΦΑΓΕ έβγαλε στην αγορά το λεγόμενο "υψηλής παστερίωσης" γάλα, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι ίδιο με το φρέσκο, αλλά διατηρείται στο ψυγείο μερικές μέρες παραπάνω από το απλό παστεριωμένο. Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι της ΔΕΛΤΑ υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο γάλα στην πραγματικότητα δεν είναι, αλλά "προσποιείται" το φρέσκο, γιατί η επεξεργασία του γίνεται σε υψηλότερη θερμοκρασία, αυτή που σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων χρησιμοποιείται για το "υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας". Οι ίδιοι προσθέτουν ότι το γάλα, που παρουσιάζει ως "νέο" η ΦΑΓΕ, κυκλοφορεί ήδη εδώ και ένα χρόνο από τη "Friesland" και πρόκειται για το "ΝΟΥΝΟΥ Family". Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Γ. και Κ. Φιλίππου της ΦΑΓΕ, απαντώντας στις κατηγορίες της ΔΕΛΤΑ, υποστήριξαν ότι το γάλα "υψηλής παστερίωσης" είναι πρότυπο προϊόν της εταιρίας τους, κατοχυρωμένο στην ΕΕ. Από τις πωλήσεις του η εταιρία αναμένει να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά γάλακτος κατά 6%,και κατά 12% ακόμη όταν λειτουργήσουν οι δύο νέες γραμμές επεξεργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν.

Τις προηγούμενες μέρες στο θέμα της ακριβούς ενημέρωσης των καταναλωτών για το περιεχόμενο και τα συστατικά των γαλακτοκομικών προϊόντων παρενέβη με δηλώσεις του ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Γερανίδης,ο οποίος είπε ότι έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να ελέγξουν όλες τις ετικέτες των προϊόντων αυτών και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών (στο οποίο υπάγεται το Γενικό Χημείο του Κράτους) να επανεξεταστούν οι ονοματολογίες των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΦΑΓΕ, δήλωσε ότι ο υφυπουργός δεν κάνει κάτι καινούριο, αφού οι υπηρεσίες της ΕΕ,που ενέκριναν το προϊόν της, εφαρμόζουν ήδη αυστηρούς όρους. Ο ίδιος άφησε αιχμές για το χρόνο στον οποίο έγινε η παρέμβαση του υφυπουργού, ο οποίος συμπίπτει με την "επίθεση" της ΔΕΛΤΑ εναντίον του νέου γάλακτος της ΦΑΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ