Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κέρδισε η δραχμή ή οι κερδοσκόποι;

Με την έκδοση ευρωομολόγων (με ιδιαίτερα ελκυστικά επιτόκια, προμήθεια στις τράπεζες και φορολόγηση των τόκων με 7,5%) επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του κερδοσκόπους

Την πολιτική τού "ένα βήμα μπρος και δύο πίσω", επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση και η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, απέναντι στους κάθε είδους κερδοσκόπους της δραχμής. Εγκλωβισμένη στα δεσμά των μηχανισμών της "ελεύθερης αγοράς" και του απελευθερωμένου από ελέγχους τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνηση προσπαθεί να... καλοπιάσει τους κερδοσκόπους - με όποιο πρόσωπο κι αν εμφανίζονται - με διάφορα ανταλλάγματα.

Ετσι, μετά την πρόσφατη υπαναχώρηση (αύξηση κατά 1,8 μονάδες τσα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του δημοσίου), η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμη βήμα πίσω. Χτες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων του ελληνικού δημοσίου με ρήτρα συναλλάγματος (ECU) ετήσιας και τριετούς διάρκειας με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους και φυσικά με αξιόλογο κόστος για τον προϋπολογισμό και την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Συγκεκριμένα, τα νέα ευρωομόλογα, που θα διατεθούν σε άυλη μορφή με δημόσια εγγραφή στις 10 Νοέμβρη και ημερομηνία έκδοσης 12 Νοέμβρη, προσφέρονται από το υπουργείο Οικονομικών με σταθερό επιτόκιο 4,6% για τα ετήσιας διάρκειας και 5,2% για τα τριετούς διάρκειας.Για τη διακίνηση των ευρωομολόγων, το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει στους τραπεζίτες προμήθεια 0,45% για τα ετήσια και 0,60% για τα τριετή.

Οι όροι έκδοσης των ευρωομολόγων, γίνονται ακόμη πιο ελκυστικοί για όσους τα αγοράσουν, αν παρθεί υπόψη ότι οι τόκοι αυτών των τίτλων θα φορολογηθούν με συντελεστή 7,5%, έναντι 10% που φέρεται αποφασισμένη να φορολογήσει η κυβέρνηση τους τόκους κρατικών τίτλων που θα εκδοθούν μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, δηλαδή μετά την 12η Νοέμβρη.

Την απομάκρυνση του ενδεχόμενου εφάπαξ υποτίμησης της δραχμής, την οποία επιθυμούν και επιδιώκουν ορισμένοι κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδας (που μέχρι χτες η κυβέρνηση του θεωρούσε "επενδυτές" επειδή έφερναν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα και τώρα τους θεωρεί κερδοσκόπους) βεβαιώνει και η δήλωση που έκανε χτες στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος,που χαρακτήρισε τις σχετικές φήμες των αγορών "απολύτως ανυπόστατες", τονίζοντας πως "η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν την πολιτική της σκληρής δραχμής" και με την έκδοση ομολόγου με ρήτρα ECU.

Τα επιτόκιο των ευρωομολόγων, θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλά (είναι σε ρήτρα ECU και διασφαλίζουν τους "επενδυτές" από τους κινδύνους υποτίμησης της δραχμής). Να σημειωθεί ότι χτες η δραχμή διολίσθησε απέναντι σε μια σειρά ξένα νομίσματα (υποτιμήθηκε 7,9% στο εσκούδο Πορτογαλίας, 7,4% στην πεσέτα Ισπανίας, 2,37% στη λιρέτα Ιταλίας, 1,5% στο Σελίνι Αυστρίας, 0,6% στη λίρα Αγγλίας, 0,5% στο γιέν Ιαπωνίας και κατά 0,1% στο ECU, το μάρκο Γερμανίας και το φράγκο Γαλλίας.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι και χτες, επικρατούσε νευρικότητα και αβεβαιότητα στην αγορά, που εκδηλώθηκε στο Χρηματιστήριο (ο δείκτης τιμών των μετοχών, που στην αρχή της συνεδρίασης παρουσίασε πολύ μεγάλη πτώση και στη συνέχεια έδειξε να κερδίζει, τελικά έκλεισε με πτώση 0,06%) στη διατραπεζική αγορά (τα επιτόκια ξεκίνησαν από 20% μέχρι και 150% χωρίς να γίνουν πράξεις και στο τέλος της ημέρας βρέθηκαν στο 11 - 11,5%), ενώ δε σημειώθηκαν νέες εκροές συναλλάγματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι κερδοσκόποι είναι στο πόστο τους! (1997-11-04 00:00:00.0)
Απορροφητικότητα με τον ...αραμπά (1997-01-03 00:00:00.0)
Εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων στην αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ (1996-09-24 00:00:00.0)
Εντός των ορίων οι διακυμάνσεις (1996-09-12 00:00:00.0)
Γερμανική νομισματική κυριαρχία (1995-03-17 00:00:00.0)
Πουλήθηκαν ομόλογα αξίας 1,6 δισ. δολαρίων (1995-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ