Κυριακή 9 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΒΗΡΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ
Αντεπαναστατικά σχέδια των ΗΠΑ κατά της Κούβας

ΠΟΡΛΑΜΑΡ (ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ).-

Στο Πορλαμάρ της Βενεζουέλας έφτασε χτες ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, προκειμένου να συμμετάσχει στην 7η Ιβηρο-αμερικανική Διάσκεψη Κορυφής που γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Πρόεδρος της Κούβας, λίγο μετά την άφιξή του, αναφέρθηκε σε απειλές για επιθέσεις εναντίον του και, αναφερόμενος έμμεσα στις ΗΠΑ, στιγμάτισε σε δηλώσεις του εκείνους "που έχουν μάθει την τέχνη του πώς να σκοτώνουν".

Στη διάρκεια παρέμβασής του, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ενώπιον δημοσιογράφων και φοιτητών σε σαλόνι του ξενοδοχείου "Ισλα Μπονίτα", ο Φιντέλ Κάστρο υπέδειξε έμμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας πως "συμβαίνουν εκεί πράγματα πραγματικά ιδιαίτερα". Υπογράμμισε το ενδεχόμενο να πρέπει στο μέλλον οι Ηνωμένες Πολιτείες "να υποβάλουν τη συγνώμη τους στην Κούβα".

Ο Κουβανός ηγέτης πρόσθεσε με σιβυλλικό τρόπο ότι "υπήρξαν ήδη στο παρελθόν πολυάριθμες τέτοιες απόπειρες επίθεσης", που όμως "σήμερα έχουν μερικές διαφορές. Αλλοτε ήταν οργανωμένες σε ένα άλλο επίπεδο".

Ενας Κουβανός εξόριστος, ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Οκτώβρη μαζί με τρία άλλα άτομα στο Πουέρτο Ρίκο, είχε ομολογήσει πως τα όπλα που είχαν βρεθεί στο σκάφος τους προορίζονταν για απόπειρα δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με την εφημερίδα "Μαϊάμι Χέραλντ".

Ο Ανχελ Μανουέλ Αλφόνσο παραδέχτηκε ενώπιον του δικαστηρίου του Σαν Χουάν ότι τα όπλα (δύο τουφέκια μεγάλου διαμετρήματος και κουτιά με πυρομαχικά) προορίζονταν για την οργάνωση μιας επίθεσης, κατά την Ιβηρο-αμερικανική Διάσκεψη Κορυφής, στη Νήσο Μαργαρίτα.

Η κουβανική εφημερίδα "Γκράνμα", η οποία αναδημοσίευσε την περασμένη Τρίτη την πληροφορία της "Μαϊάμι Χέραλντ", αποκάλυψε ότι το σκάφος του Ανχελ Μανουέλ Αλφόνσο ανήκε στον Χουάν Αντόνιο Γκάμα, μέλος της ηγεσίας του Εθνικού Κουβανο-αμερικανικού Ιδρύματος, πρόεδρος του οποίου είναι ο "μαφιόζος Μας Κανόσα". Η "Γκράνμα" διευκρίνισε ότι ο Γκάμα συμμετείχε το 1961 στην προετοιμασία της απόβασης του αντικαστρικού εκστρατευτικού σώματος στον Κόλπο των Χοίρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ