Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΓΓΕΛΑΚΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΛΙΘΗΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ούτε η "έδρα" δίνει λύση

- Σύμφωνα με το χωροταξικό σχεδιασμό του "Καποδίστρια", η Κοινότητά σας αποτελεί την έδρα του νέου δήμου, που θα αποτελείται συνολικά από οχτώ χωριά. Ωστόσο, εσείς εναντιώνεστε. Γιατί;

- Η εναντίωσή μας έχει να κάνει συνολικά με την αντίθεσή μας στον "Καποδίστρια" και όχι απλώς στο χωροταξικό του μέρος ή την επιλογή της έδρας. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Το γεγονός ότι μια κοινότητα αποτελεί την έδρα του νέου δήμου, από μόνο του δε λέει τίποτα. Αλλωστε οι αρμόδιες Επιτροπές και οι ΤΕΔΚ των νομών - απόλυτα ελεγχόμενες από το κυβερνών κόμμα - έκαναν την κατανομή των νέων δήμων έτσι ώστε να επωφεληθεί εκλογικά το ΠΑΣΟΚ. Αυτό αποδεικνύουν περιπτώσεις όπου καταργούνται δήμοι χιλιάδων κατοίκων, ενώ διατηρούνται μικρές κοινότητες. Για ευνόητους λόγους, βέβαια, κυβέρνηση και φίλα προσκείμενα σ' αυτήν μέσα ενημέρωσης, έχουν αναγάγει το χωροταξικό και την επιλογή της έδρας, ως το κυρίως πρόβλημα. Θέλουν, έτσι, να αποπροσανατολίσουν το κίνημα ενάντια στις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων και να το ωθήσουν σε μικροδιεκδικήσεις. Αυτό, σ' ένα βαθμό το κατάφεραν στην αρχή, όσο ο κόσμος ήταν ανενημέρωτος για το τι προβλέπει ο "Καποδίστριας". Πρέπει δε να σημειώσουμε ότι από τη λαίλαπα του "Καποδίστρια", δεν πρόκειται ούτε η έδρα να γλιτώσει.

- Μιλήσατε για "λαίλαπα". Τι ακριβώς εννοείτε;

- Εννοώ τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του νομοσχεδίου, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στον ίδιο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στόχος της κυβέρνησης, μέσα από τον "Καποδίστρια", είναι να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο μακρύ της χέρι, να προωθήσει πιο εύκολα την αντιαγροτική της πολιτική και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση του αγροτικού πληθυσμού και απομάκρυνση του πολίτη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στη δική μας περίπτωση, τρία χωριά είναι αγροτικά και πέντε ορεινά, κτηνοτροφικά. Η ίδια η αντιαγροτική πολιτική των ποσοστώσεων και κατά συνέπεια το ξεκλήρισμα των αγροτών, εξακολουθεί να ισχύει. Ο "Καποδίστριας" βοηθά στην κατεύθυνση αυτή. Τα δε κτηνοτροφικά χωριά, ήδη έχουν αρχίσει και ερημώνουν, ενώ τα περισσότερα απέχουν μέχρι και 40 χιλιόμετρα από την έδρα. Οι κάτοικοί τους θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να μεταδημοτεύσουν σε κάποια πόλη, πουλώντας τα ζώα τους ή να κατέβουν στην έδρα όπου θα απασχολούνται ως εργάτες στα χωράφια άλλων. Δηλαδή, ο "Καποδίστριας" έρχεται ν' αλλάξει όχι μόνο χωροταξικά την ύπαιθρο, αλλά και εργασιακά.

- Μιλήσατε για αρνητικές επιπτώσεις στο θεσμό.

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική κοινωνία, τόσο στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων, όσο και στη διαμόρφωση τέτοιων συνθηκών ώστε ο κόσμος να συμμετέχει στα κοινά. Παρ' όλα τα προβλήματα, ιδιαίτερα οι πρόεδροι των κοινοτήτων ήταν αναγκασμένοι να λογοδοτούν συνεχώς στον κόσμο, στις συνελεύσεις, στα καφενεία. Σήμερα με τον "Καποδίστρια" επιδιώκουν να απομακρύνουν τους πολίτες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Θέλουν αυτές να λαμβάνονται από απρόσωπες εξουσίες, από, όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα, τα οποία δε θα ελέγχονται από το λαό, ούτε θα λογοδοτούν σ' αυτόν. Αντίθετα, θα λογοδοτούν σ' εκείνους που τους προτείνουν για τις ανάλογες θέσεις και θα λειτουργούν σαν καλοί ή κακοί διαχειριστές, καθώς επιδίωξη είναι η μετατροπή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μηχανισμούς διοίκησης και μέσα διοχέτευσης της κυρίαρχης πολιτικής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι νόμοι ανατρέπονται με αγώνες (1997-11-11 00:00:00.0)
Κλειστά σήμερα και αύριο (1997-11-06 00:00:00.0)
Ηρθαν και στην Αθήνα (1997-10-31 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο (1997-10-23 00:00:00.0)
Σε αγωνιστικό δρόμο η ύπαιθρος (1997-10-11 00:00:00.0)
Αντιδρούν στις αναγκαστικές συνενώσεις (1997-08-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ