Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
"Επεισοδιακό Σαββατοκύριακο"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Εκατοντάδες οργισμένοι και αγανακτισμένοι νέοι, στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές, κατέκλυσαν το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, διαμαρτυρόμενοι για το θανάσιμο πυροβολισμό από την αστυνομία ενός 24χρονου Μαροκινού υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών.

Οι διαδηλωτές προέρχονταν από την υποβαθμισμένη και φτωχική συνοικία, Αντερλεχτ, και μεταξύ των οποίων υπήρχαν και πολλοί αλλοδαποί - κυρίως Βορειοαφρικανοί - όπως και το θύμα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ειδικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας για τη διαδήλωση που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει στη μνήμη ενός άλλου μετανάστη που είχε σκοτωθεί από πυρά αστυνομικών το 1992.

Τα βίαια επεισόδια δεν έλειψαν, αφού η οργή των διαδηλωτών στρεφόταν κυρίως κατά των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν καταφτάσει στο χώρο της συγκέντρωσης. Πάνω από 170 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ξένοι μετανάστες, συνελήφθησαν το ίδιο βράδυ από άνδρες της βελγικής αστυνομίας. Στη διάρκεια των επεισοδίων, οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν 120 νεαρούς, ενώ νωρίτερα - πριν την έναρξη της διαδήλωσης - είχαν προβεί στη σύλληψη 49 νεαρών αλλοδαπών που προχώρησαν σε βανδαλισμούς δημόσιας περιουσίας στο Αντερλεχτ. Παρά τα εκτεταμένα επεισόδια, κανένας τραυματισμός δεν υπήρξε.

Η συνοικία Αντερλεχτ από το βράδυ της Παρασκευής, που πρωτοξεκίνησαν τα επεισόδια, έχει γίνει το θέατρο των συγκρούσεων μεταξύ των ανέργων, κυρίως νέων - αλλοδαπών και Βέλγων - και της αστυνομίας, καθώς ο Μαροκινός Σαϊντ Χάρκι, που θεωρούνταν ύποπτος για διακίνηση ναρκωτικών δέχτηκε 14 σφαίρες από αστυνομικούς που τον καταδίωκαν και πέθανε την ώρα της μεταφοράς του σε νοσοκομείο της βελγικής πρωτεύουσας.

Πάντως νεαροί μετανάστες, που εμφανίστηκαν στη βελγική τηλεόραση, κατάγγειλαν αστυνομικούς ότι τον πυροβόλησαν, ενώ ο ίδιος είχε παραδοθεί λίγα λεπτά νωρίτερα. Τα διήμερο που πέρασε μετά από το θάνατό του, στις φτωχογειτονιές των Βρυξελλών έγιναν πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και νεαροί μετανάστες ξέσπασαν τη συσσωρευμένη οργή τους σε διάφορα σπίτια, αυτοκίνητα και δημόσια περιουσία, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Ο υπουργός αρμόδιος για την περιοχή των Βρυξελλών Σαρλ Πικέ δήλωσε ότι οι συνθήκες του θανάτου του νεαρού Μαροκινού ερευνώνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ