Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Κρίσιμη συνεδρίαση
  • Κλιμακώνεται ο λεκτικός πόλεμος Βαγδάτης - Ουάσιγκτον
  • Παρέμεναν οι αντιθέσεις ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασής του για τις εξελίξεις με το Ιράκ
  • Σε ετοιμότητα, ο 7ος Αμερικανικός Στόλος στον Περσικό

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

"Μια σαφής και σκληρή διακήρυξη προς το Ιράκ, στην οποία να καθίσταται σαφές ότι είναι απαράδεκτη η σύγκρουση με τις ομάδες των ελεγκτών και τη διεθνή κοινότητα", είναι το αποτέλεσμα, που η Ουάσιγκτον επιδιώκει, σε πρώτη φάση, να εκμαιεύσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μέχρι και την έναρξη της χτεσινής κρίσιμης συνεδρίασης, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εμφανίζονταν διχασμένα, όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Βαγδάτης, μετά την απόφαση της ιρακινής ηγεσίας να εκδιωχθούν από το έδαφός της όλοι οι Αμερικανοί συμμετέχοντες στην Επιτροπή Ελέγχου του Αφοπλισμού UNSCOM. Ο Εβδομος Στόλος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, όμως, το αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2 ολοκλήρωσε τη χτεσινή πρωινή πτήση του, χωρίς κανένα πρόβλημα, παρά τις ιρακινές απειλές περί κατάρριψής του.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταστήσει σαφές στο Ιράκ ότι "δε διαπραγματεύεται τίποτε", ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μπιλ Ρίτσαρντσον, τόνισε ότι "ο Σαντάμ θα έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, αν προσπαθήσει να τα βάλει με τα αμερικανικά αεροσκάφη, που θα συνεχίσουν τις πτήσεις τους". Ο Μπιλ Κλίντον, τόσο προσωπικά, όσο και διά στόματος του εκπροσώπου του, Μάικ Μακ Κέρι, αλλά και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, υπογράμμισαν ότι περιμένουν μια ενωτική και σκληρή απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, χαρακτήρισαν ψεύτη τον Ιρακινό ηγέτη, αλλά απέφυγαν να αναφερθούν στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται από χτες το μεσημέρι και ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ταρέκ Αζίζ, προκειμένου να παρουσιάσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τις θέσεις της χώρας του. Οπως υποστήριζαν διπλωματικές πηγές, αντικειμενικός στόχος του Αζίζ είναι και να επιτύχει την απομάκρυνση των Αμερικανών ελεγκτών, αλλά και να εξασφαλίσει ένα προσχέδιο προγράμματος άρσης των αυστηρών οικονομικών κυρώσεων κατά της χώρας του. Εντούτοις, ο σκοπός του Ιρακινού αξιωματούχου μοιάζει, μάλλον, δύσκολος να επιτευχθεί,καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας διχάζεται ίσως ως προς τη δράση που θα πρέπει να αναλάβει, αλλά όχι ως προς την καταδίκη της ιρακινής απόφασης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς τη Νέα Υόρκη, ο Ταρέκ Αζίζ σταμάτησε στο Παρίσι, όπου και συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ιμπέρ Βεντρίν. Λεπτομέρειες της συνάντησης δεν έγιναν γνωστές.

Παρ' όλα αυτά, η ομόφωνη καταδίκη της ιρακινής απόφασης δε συνεπάγεται και τη σύμπλευση απόψεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα εμφανίζονται απρόθυμες να εγκρίνουν στρατιωτική δράση κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, οι τρεις εκδοχές που κερδίζουν έδαφος είναι η άμεση επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών σε Ιρακινούς αξιωματούχους ή η απαγόρευση εισαγωγής εξοπλισμού προοριζόμενου είτε για στρατιωτικούς είτε για πολιτικούς σκοπούς στο Ιράκ ή η ακύρωση των περιοδικών επανεξετάσεων των εκθέσεων της UNSCOM, από τις οποίες και εξαρτάται η άρση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής του 7ου Αμερικανικού Στόλου, που βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, ναύαρχος Τζον Νάτμαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην ετοιμότητα και στο αξιόμαχο των αμερικανικών πλοίων και υπογράμμισε ότι αμερικανικά αεροσκάφη ελέγχουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ όπου, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Νίμιτς" πραγματοποιεί διαρκείς περιπολίες 160 χιλιόμετρα νότια του Ιράκ.

Διαδηλώσεις και απειλές

Στη Βαγδάτη, πλήθος Ιρακινών διαδήλωσε κατά της "αμερικανικής επιθετικότητας" χτες, ενώ, όπως μετέδωσε το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκατοντάδες Ιρακινοί έσπευσαν, από χτες το απόγευμα, να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα στην περίμετρο του προεδρικού μεγάρου και άλλων κυβερνητικών κτιρίων. Ο Ιρακινός Πρόεδρος, σε μήνυμά του προς τον ιρακινό λαό, τον κάλεσε να διαλέξει ανάμεσα στη "θυσία και τη σκλαβιά" και επανέλαβε ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί, αν ο ΟΗΕ δώσει μια ειλικρινή, σαφή και ακριβή απάντηση.

Οι ιρακινές αρχές επιβεβαίωσαν την 3ωρη πτήση του αμερικανικού κατασκοπευτικού U-2 χτες στο κεντρικό Ιράκ και τόνισαν ότι βρίσκονταν εκτός της εμβέλειας των ιρακινών αντιαεροπορικών. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σαχάφ, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, διευκρίνισε ότι στο εξής τα αμερικανικά αεροσκάφη δε θα θεωρούνται ως αεροσκάφη του ΟΗΕ, αλλά ως εχθρικές δυνάμεις που παραβιάζουν τον ιρακινό εναέριο χώρο, συνεπώς αποτελούν στόχο.

Υποστήριξη από Παλαιστινίους, καταγγελίες από αντιπολίτευση

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χτες, στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, σε ένδειξη συμπαράστασης στον ιρακινό λαό, με κυρίαρχο σύνθημα "Οχι στην αμερικανική τρομοκρατία ενάντια στο Ιράκ". Από την πλευρά του, το Ανώτατο Συμβούλιο της αντιπολιτευτικής οργάνωσης Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, που εδρεύει στην Τεχεράνη, κατηγόρησε τη Βαγδάτη ότι εκμεταλλεύτηκε την κρίση με τα Ηνωμένα Εθνη για να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στους σουνίτες του νοτίου Ιράκ. Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από κάποια άλλη ανεξάρτητη πηγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ