Τρίτη 11 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμητές της ΕΦΕΕ οι νεκροθάφτες της

Τον περασμένο Μάη διαλύθηκαν τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, αλλά το γεγονός δε φάνηκε να απασχολεί και κανέναν, εκτός από τους γνωστούς για τα "παλαιολιθικά τους συμπλέγματα" κομμουνιστές. Ο έγκυρος κατά τα άλλα αστικός Τύπος το πέρασε στα "ψιλά", ενώ οι παρατάξεις, που δύο μήνες πριν ζήταγαν την ψήφο των φοιτητών, δεν μπήκαν στον κόπο να απολογηθούν σε κανέναν για τη στάση τους. Εάν είχε διαλυθεί το αντίστοιχο συνέδριο της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ, της ΟΛΜΕ και γενικά οποιουδήποτε άλλου δευτεροβάθμιου ή τριτοβάθμιου σωματείου, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Οχι όμως για την ΕΦΕΕ, γιατί η διάλυση έγινε σχεδόν "κοινή συναινέσει", όλων των υπολοίπων παρατάξεων εκτός της "Πανσπουδαστικής", που προσπάθησε, όσο μπορούσε, να την εμποδίσει.

Το Μάρτη του 1997, σχεδόν 80.000 φοιτητές και σπουδαστές, παρά και κόντρα στα "προγνωστικά", ψήφισαν για νέα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων, αλλά και για να αναδείξουν αντιπροσώπους για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Ο χρόνος διεξαγωγής των Συνεδρίων συνέπεσε με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για άλλη μια "επανάσταση" στην παιδεία - την πιο σοβαρή και πιο μεγάλη επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας. Αντί λοιπόν τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια να διεξαχθούν σε κλίμα αποφασιστικότητας και αναμέτρησης με την κυβερνητική πολιτική, διαλύθηκαν. Ποιος ωφελείται από αυτή τη διάλυση είναι φανερό κατ' αρχήν άμεσα, αν αναλογιστεί κανείς ότι παρά την ψήφιση από τη Βουλή το Σεπτέμβρη αυτού του νόμου - έκτρωμα 2525/97, παρά το γεγονός ότι οι φοιτητές στις Γενικές Συνελεύσεις καταδίκασαν αυτόν το νόμο, δεν έχει ακόμη ξεσπάσει στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ ένα γενικό κίνημα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Αν υπήρχε και είχε κύρος το ΚΣ της ΕΦΕΕ (ας θυμηθούμε τα παραδείγματα του '90, '92 και '95), σήμερα με μαθηματική ακρίβεια θα είχαμε άλλη κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα και η κυβέρνηση θα έβρισκε μπροστά της σοβαρά εμπόδια.

Φυσικά, είναι φανερό, ότι - έτσι και αλλιώς, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο νόμο - από τη διάλυση των Πανσπουδαστικών Συνεδρίων ωφελούνται η κυβέρνηση και οι καθοδηγητές της (ΕΕ, ΣΕΒ, ΟΟΣΑ). Επειδή ακριβώς αδυνατίζει η αυτοοργάνωση του φοιτητικού κινήματος, επειδή ενισχύονται ιδεολογικά οι αντιλήψεις του τύπου "δεν μπορούμε να αντιδράσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα".

Το γιατί λοιπόν η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ πρωτοστάτησαν να διαλυθεί το Συνέδριο της ΕΦΕΕ είναι φανερό. Οσο για τα ΕΑΑΚ, και αυτά από την πλευρά τους το επιδίωξαν, από τη μια επειδή στο νέο ΚΣ η "Πανσπουδαστική" θα κατακτούσε και 3η έδρα αποδείχνοντας τον τυφλό αντικομμουνισμό που τους διακατέχει, και από την άλλη, επειδή γενικότερα αυτός ο χώρος ιδεολογικά διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς τον αναρχοσυνδικαλισμό και συνεπώς απεχθάνεται οτιδήποτε θυμίζει οργανωμένο κίνημα. Επειδή, όμως, ούτε σε αυτή την ιδεολογική θεώρηση στέκονται με συνέπεια, καταντάνε να μετατρέπονται στους χειρότερους γραφειοκράτες, που με παζάρια "κορυφών" προσπαθούν εναγωνίως να κατοχυρώσουν τη θέση τους στο φοιτητικό κίνημα.

Αν δούμε για λίγο τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν για τη διάλυση των Συνεδρίων, θα δούμε ότι πράγματι ΔΑΠ - ΠΑΣΠ από τη μια, ΕΑΑΚ από την άλλη, λειτουργούσαν με την ακρίβεια που λειτουργεί στη φύση ο νόμος των "συγκοινωνούντων δοχείων", κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι απλά νομοτέλεια, αλλά απαιτεί και προσυνεννόηση. Ετσι, από τη μια η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ πρόβαλλαν σαν δικαιολογία τη σύγκληση καταστατικού συνεδρίου, προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό της ΕΦΕΕ, και από την άλλη, τα ΕΑΑΚ διαλύοντας το Συνέδριο, τροφοδοτούν παραπέρα τα επιχειρήματα περί καταστατικού. Από τη μια τα ΕΑΑΚ κάνανε λόγο για γραφειοκρατική ΕΦΕΕ και από την άλλη, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ με τη θέση τους για καταστατικό συνέδριο τροφοδοτούν τα επιχειρήματα περί γραφειοκρατίας. "Το ένα χέρι νίβει τ' άλλο" και όλοι μαζί συναινούν να μην υπάρχει οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, να μη συναντά αντίσταση η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έρχονται στην επικαιρότητα με αφορμή την πρόσφατη κοινή θέση ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Οι νεκροθάφτες της ΕΦΕΕ επέλεξαν να τη "βρικολακιάσουν", για να αλλοιωθεί το παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο του γιορτασμού της επετείου του ξεσηκωμού του Νοέμβρη, για να φέρουν σε αντιπαράθεση το φοιτητικό κίνημα (στο όνομα μιας σφραγίδας που δεν εκφράζει τίποτα), με το εργατικό κίνημα, εκφυλίζοντας έτσι ακόμα παραπέρα την έννοια της ΕΦΕΕ.

Το ίδιο πρόσωπο, εκπρόσωπος των ΕΑΑΚ, που τη μέρα διάλυσης του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου δήλωνε κατά λέξη πως "πετύχαμε όλους μας τους στόχους, η ΕΦΕΕ διαλύθηκε, από δω και εμπρός το λόγο τον έχουν οι συντονιστικές επιτροπές", κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των φορέων για τη δημιουργία επιτροπής γιορτασμού δήλωνε (επίσης κατά λέξη): "το ΚΣ της ΕΦΕΕ υπάρχει και πάρτε την ευθύνη να πείτε ότι η ΕΦΕΕ δεν υπάρχει πια". Απλός τυχοδιωκτισμός; Οχι μόνο. Η στάση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί μοναχά ως "διατεταγμένη υπηρεσία".

Αυτές τις μέρες θα δούμε πολλά. Θα δούμε αυτούς που διαλύσανε τα Συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, να γίνονται τιμητές τους. Αυτούς που χρόνια γράφουν για τον εκφυλισμό της ΕΦΕΕ, τώρα να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Ας το χωνέψουν καλά όλοι τους. Το φοιτητικό κίνημα δεν το έχουν στο τσεπάκι. Η ενότητα των φοιτητών - σπουδαστών θα αποκατασταθεί και μάλιστα με αγωνιστικό τρόπο. Εκείνο που σήμερα έχει ανάγκη το φοιτητικό κίνημα δεν είναι ένα κακέκτυπο της ΕΦΕΕ και πολύ περισσότερο ένα φάντασμά της. Η ΕΦΕΕ για μας δεν είναι τίποτε παραπάνω και τίποτε λιγότερο από τον εκφραστή και οργανωτή των φοιτητικών αγώνων για τα δικαιώματα των φοιτητών και γι' αυτό πρέπει να στηρίζεται στους φοιτητές, να εκλέγεται από αυτούς και να λογοδοτεί. Η ΕΦΕΕ δεν είναι ούτε μια γραφειοκρατική σφραγίδα, που θα διαστρεβλώνει το νόημα του Πολυτεχνείου, ούτε ο φοιτητικός συνέταιρος του "εκσυγχρονισμού".

Η ΚΝΕ δουλεύει σταθερά για την αυτοοργάνωση του φοιτητικού κινήματος σε αγωνιστική βάση. Και αν αυτό δεν μπορούν να το κάνουν οι "από πάνω" με τους σημερινούς συσχετισμούς, θα το κάνουν (πιο γρήγορα απ' όσο κάποιοι φαντάζονται) οι "από κάτω", αλλάζοντας ταυτόχρονα και αυτούς τους ίδιους τους συσχετισμούς.

Θωμάς ΠΕΤΣΑΣ

Μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ