Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Παραδέχονται την ύπαρξη "νοσταλγών του παρελθόντος"

Αποφασισμένος να πατάξει τα ακροδεξιά στοιχεία της αστυνομίας, εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, μια μόλις μέρα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τις γνωστές προκλήσεις αξιωματικών και κατωτέρων αστυνομικών της συμπρωτεύουσας. Η εκ των υστέρων ομολογία του υπουργού, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ακροδεξιών στους κόλπους της αστυνομίας, δεν μπορεί ασφαλώς να μειώσει τις δικές του ευθύνες, αλλά ούτε και τις ευθύνες ολόκληρης της κυβέρνησης. Παρά τις συνεχείς καταγγελίες του ΚΚΕ για τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, τις προκλήσεις των φασιστοειδών και των πολιτικών πατρόνων τους, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διατήρησε και διατηρεί τα στεγανά σε ευαίσθητες υπηρεσίες της αστυνομίας, δέχεται να υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες στις κρίσεις και προαγωγές των αξιωματικών και μέχρι προχτές ακόμα έκανε ότι αγνοούσε τις σκανδαλώδεις προκλήσεις των νοσταλγών του παρελθόντος.

Ο Γ. Ρωμαίος, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης και την αλγεινή εντύπωση που προκάλεσαν σε κάθε δημοκρατικό πολίτη οι φαιδρότητες που αποτυπώθηκαν σε βίντεο από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές τους, προχώρησε από προχτές το βράδυ στην αποπομπή από την αστυνομία δύο αξιωματικών που εμφανίζονται στο αποκαλυπτικό βιντεοφίλμ να σέρνουν πρώτοι το χορό υπό τον ήχο χουντικών ασμάτων. Πρόκειται για τον διοικητή των ΜΑΤ Θεσσαλονίκης Σπυρίδωνα Κουτρομάνη και τον επικεφαλής των ΕΚΑΜ αστυνόμο Νικόλαο Κελλίδη, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες διαθεσιμότητες, καθώς αναγνωρίζονται και άλλοι εν ενεργεία αστυνομικοί, συμμέτοχοι στο πάρτι της ντροπής.

Εν αναμονή του πορίσματος της ΕΔΕ, που διενεργείται από τον πρώτο υπαρχηγό της αστυνομίας Δ. Μητρόπουλο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμα στους κόλπους της αστυνομίας νοσταλγοί του παρελθόντος!

Τους χαρακτηρίζει μάλιστα εχθρούς της αστυνομίας και κατ' επέκταση των πολιτών και δηλώνει ότι "οφείλουμε όλοι να τους απομονώσουμε. Δεν ανήκουν, δηλώνει, στο Σώμα της αστυνομίας οι νοσταλγοί της χούντας και οι συνεργαζόμενοι με ακροδεξιές οργανώσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου οφείλει, πρέπει και θα το πράξει. Θα απομακρύνει οριστικά από την αστυνομία και θα τιμωρήσει αμείλικτα τα ακροδεξιά στοιχεία. Οι συνδικαλιστές οφείλουν και πρέπει να απονεκρώσουν τα ελάχιστα αυτά στοιχεία. Η αστυνομία πρέπει να ζήσει, ως υγιής οργανισμός", καταλήγει η γραπτή δήλωση του κ. Ρωμαίου. Νωρίτερα, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, είχε μιλήσει για σταγονίδια. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι αυτά μπορεί να βλάψουν την αστυνομία, αν και δεν έχουν, όπως είπε, τη δυνατότητα να δημιουργήσουν καταστάσεις, ανάλογες με αυτές του παρελθόντος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία, τα οποία ερευνώνται από τον πρώτο υπαρχηγό της αστυνομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση γιατί δεν αποπέμφθηκαν νωρίτερα από την αστυνομία οι νοσταλγοί του παρελθόντος, αφού ήταν γνωστός ο βίος και η πολιτεία τους, τουλάχιστον, εδώ και δύο μήνες, ο Γ. Ρωμαίος απάντησε ότι είχαν τεθεί σε διακριτική παρακολούθησε. Ανεξάρτητα, πάντως, από την απάντηση αυτή, πολλούς προβληματίζει η χρονική στιγμή της αποκάλυψης του σκανδάλου.

Σε μια περίοδο πριν από το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, όπου θεωρητικά η αστυνομία προετοιμάζεται για την προστασία των εκδηλώσεων και της μεγάλης αντιαμερικανικής πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, βλέπει το φως της δημοσιότητας η βιντεοκασέτα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στα ΜΑΤ. Πολλοί αποδίδουν αυτήν τη διαρροή στα μαχαιρώματα των στρατηγών της αστυνομίας, μετά το σάλο που προκλήθηκε όταν διέρρευσαν οι περιβόητες λίστες της ντροπής. Αλλοι εκτιμούν ότι ενέχει και το στοιχείο της προβοκάτσιας, με απροσδιόριστες ακόμα προεκτάσεις, ενώ δεν αποκλείουν να έχει η όλη ιστορία άμεση σχέση και με την προγραμματισμένη για την Παρασκευή συγκέντρωση των αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη.

Το ερώτημα, πάντως, είναι αν τελικά θα τιμωρηθούν και κάποιοι ανώτατοι αξιωματικοί, υπό την ανοχή ή την αμέλεια των οποίων συνέβησαν αυτά που συνέβησαν ή που συμβαίνουν ακόμα σε άλλους χώρους μέσα στην αστυνομία. Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, ο υποστράτηγος Γεώργιος Πλάκας, έχει, για παράδειγμα, κάποιες ευθύνες και ποιες; Ηταν της δικής του επιλογής οι δύο αξιωματικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από προχτές το βράδυ; Γιατί τήρησε η αστυνομία τη στάση που τήρησε στα πρόσφατα επεισόδια έξω από το Επιμελητήριο που επρόκειτο να γίνει η συνάντηση των Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών πριν μερικές μέρες; Ποια άλλα στοιχεία επικαλείται ότι γνωρίζει ο Γ. Ρωμαίος και δεν τα αποκαλύπτει, όταν ο ίδιος δηλώνει ότι έχει να κάνει με ...εχθρούς της αστυνομίας και του πολίτη;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ