Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Κόντρες για το "πάρε - δώσε"

Στην επιφάνεια βγαίνουν οι κόντρες για το "πάρε - δώσε" στην κεντροαριστερή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ μπροστά στις δημοτικές εκλογές. Με πρόφαση την ανοιχτά εκβιαστική τακτική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο ΣΥΝεταίρο του για κεντρική συμφωνία - πακέτο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όσον αφορά τις τρεις μεγάλες πόλεις και τις νομαρχίες και στην προοπτική της γενικότερης πολιτικής συνεργασίας, που προωθείται από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων, αλλά και κάτω από το βάρος των αντιδράσεων που διογκώνονται μεταξύ στελεχών και των δύο κομμάτων, οι κόντρες αυτές βρήκαν χτες συγκεκριμένη έκφραση. Αφορμή αποτέλεσε ο ανοιχτός εκβιαστικός τρόπος που το ΠΑΣΟΚ απαιτεί μια συμφωνία τέτοια που "εκθέτει" το ΣΥΝ στους οπαδούς του, ως συμπληρωματική δύναμη του κυβερνητικού κόμματος. Πολύ περισσότερο, που η σχετική απαίτηση συνοδεύτηκε προχτές από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα, πως το ΠΑΣΟΚ με την κεντροαριστερή ΣΥΝεργασία επιδιώκει, εκτός των άλλων, την επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής.

Κάτω απ' αυτό το βαρύ κλίμα και τις δυσμενείς εντυπώσεις που συσσωρεύτηκαν σε βάρος του ΣΥΝ, ήταν αναμενόμενο, η χτεσινή προαποφασισμένη συνάντηση στην Κουμουνδούρου μεταξύ των αντιπροσωπειών ΠΑΣΟΚ, από τους Κ. Σκανδαλίδη και Θ. Τσουκάτο και Θ. Τσούρα, και του ΣΥΝ, με τους Ν. Κωνσταντόπουλο, Ν. Μπίστη και Δ. Χατζησωκράτη, να μην καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, παρά τις εκατέρωθεν αιτιάσεις - για εκβιαστική τακτική και ηγεμονισμό του ΠΑΣΟΚ από τη μια και αρνητική στάση του ΣΥΝ από την άλλη - οι στόχοι των ηγεσιών των δύο κομμάτων για τη συνεργασία, όπως προκύπτει από τις ξεχωριστές δηλώσεις των Ν. Κωνσταντόπουλου και Κ. Σκανδαλίδη, δε φαίνεται να αλλάζουν, αφού υπογράμμισαν την εμμονή τους στη συνεργασία, διαφωνώντας, απλώς, στις διαδικασίες...

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, φανερά ενοχλημένος από τις τελευταίες, εκβιαστικού χαρακτήρα, δηλώσεις ηγετικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ - και ιδιαίτερα από την προχτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα - σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε το αρνητικό κλίμα στο οποίο έγινε η συνάντηση. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέδωσε συγκεκριμένη σκοπιμότητα στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέγοντας πως "δεν μπορεί να ήταν δηλώσεις τυχαίες ούτε λανθασμένες. Εγιναν προκειμένου να δημιουργήσουν αυτό το δυσμενές και δυσάρεστο σημερινό (χτεσινό) κλίμα. Ηταν δηλώσεις οι οποίες έθεταν προβλήματα σοβαρά και, προς τα έξω, ούτε λίγο -ούτε πολύ, προσδιοριζόταν από την κυβέρνηση ο χαρακτήρας της σημερινής συνάντησης", είπε.

Οσον αφορά στην ίδια τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε: "Ανταλλάξαμε απόψεις. Επαναλάβαμε στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ τις γνωστές δημόσια διακηρυγμένες θέσεις του ΣΥΝ. Ζητήσαμε από την αντιπροσωπεία και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους και να απορρίψουν αυτές τις αντιλήψεις, οι οποίες διαμορφώνουν αρνητικό κλίμα". Και αφού είπε πως το κόμμα του "είναι αντίθετο σε κεντρικές συμφωνίες, συμφωνίες - πακέτο" πρόσθεσε ότι ο ΣΥΝ "θα επιδιώξει, όπως και το '94, ανοιχτές και ευέλικτες τοπικές, προγραμματικές συμφωνίες χωρίς μονομέρειες και εκ των προτέρων αποκλεισμούς", ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα των παραπέρα συζητήσεων με το ΠΑΣΟΚ...

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις που έκανε λίγο αργότερα στη Χαριλάου Τρικούπη, ο γραμματέας του κόμματος, Κ. Σκανδαλίδης, είπε ότι συνάντησε "άρνηση από το ΣΥΝ" και διαπίστωσε "αδυναμία της ηγεσίας του ΣΥΝ να διατυπώσει θέσεις"!

Παράγοντες του ΣΥΝ, μετά τη συνάντηση και το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε, τόνιζαν πως με όσα έχουν προηγηθεί ήταν προδιαγραμμένη η κατάληξη της χτεσινής συνάντησης. Κι αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ, με τις εκβιαστικού χαρακτήρα αναφορές του τις τελευταίες μέρες, είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ηγεσία του ΣΥΝ. Η τελευταία, έλεγαν, δεν είχε άλλη επιλογή, αφού, διαφορετικά, χρεωνόταν το πολιτικό κόστος και θα προκαλούσε και τις αντιδράσεις όσων επιδιώκουν τη συνεργασία με την τήρηση, όμως, των προσχημάτων. Πολύ περισσότερο, πρόσθεταν, θα έδινε "πόντους" στην εσωκομματική "αντιπολίτευση" (Αριστερό Ρεύμα κ.ά.) στην αντιπαράθεση που αναπτύσσεται με αφορμή την επιδιωκόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Πάντως, οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν πως, έτσι ή αλλιώς, η συνεργασία έχει δρομολογηθεί - και μάλιστα με τους όρους του ΠΑΣΟΚ - σ' όλη τη χώρα, ενώ μένει ανοιχτή και για Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. "Ασφαλώς, έλεγαν, αυτό δεν μπορεί να γίνει με επίσημη κεντρική συμφωνία λόγω των αντιδράσεων, αλλά μέσω επιμέρους συμφωνιών των τοπικών οργανώσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΥΝεργασία και δημαγωγία (1998-01-04 00:00:00.0)
"Στρώνουν" το κλίμα για τη συνεργασία... (1997-11-25 00:00:00.0)
Τα "μαζεύει" ο ΣΥΝ... (1997-11-22 00:00:00.0)
"Κόντρες" για το κεντροαριστερό αλισβερίσι (1997-11-20 00:00:00.0)
Μια αποκαλυπτική συνάντηση (1997-11-13 00:00:00.0)
"Εγκάρδιες" συναντήσεις (1997-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ