Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΣΒΟΥ
Συμφωνία για τον "Καποδίστρια"

Ψήφισμα καταγγελίας του νομοσχεδίου και συμπαράστασης στον αγώνα για τη μη εφαρμογή του, κατέθεσε η ΝΑΣ

Την πολιτική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" που διαπνέει τον "Καποδίστρια", κατήγγειλαν, με ψήφισμα που κατέθεσαν σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λέσβου, οι σύμβουλοι της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Στ. Σκοπελίτης και Βαγγ. Παλαιολόγος.Πολιτική που φαίνεται πως αντανακλά και την πρακτική της πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου, καθώς επί μήνες αρνούνταν επίμονα να θέσει σε συζήτηση τον "Καποδίστρια", παρά τις συνεχείς πιέσεις τόσο των συμβούλων της μειοψηφίας όσο και των προέδρων των κοινοτήτων του νομού.

Χρειάστηκε τελικά η απαίτηση εννιά συμβούλων της μειοψηφίας - όπως το απαιτεί ο κανονισμός - για να συζητηθεί, μόλις προχτές, το καίριο ζήτημα των αναγκαστικών καταργήσεων κοινοτήτων, στο νομαρχιακό συμβούλιο. Προηγήθηκαν ακόμα και παραπλανητικές υποσχέσεις του νομάρχη προς τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων - που έθετε επιτακτικά το αίτημα για συζήτηση του "Καποδίστρια" - προφασιζόμενος κατόπιν διάφορες δικαιολογίες.

Την πρακτική της πλειοψηφίας κατήγγειλαν στην προχτεσινή συνεδρίαση οι σύμβουλοι της ΝΑΣ. Αναφερόμενοι στον "Καποδίστρια" τόνισαν ότι δεν αντιμετωπίζει τα υπαρκτά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά τα οξύνει παραπέρα, ενώ οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού. "Τα προβλήματα- τόνισαν οι σύμβουλοι της ΝΑΣ - δεν οφείλονται στην πολυδιάσπαση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν επί δεκαετίες και από όλες τις κυβερνήσεις. Αυτές ήταν που τα δημιούργησαν και αυτές πρέπει να αλλάξουν, για να αναζωογονηθούν οι κοινότητές μας". Στο δε ψήφισμα που κατέθεσαν - πήρε πέντε ψήφους - ζήτησαν από το νομαρχιακό συμβούλιο να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα κοινοταρχών και κατοίκων των χωριών, ώστε να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, αλλά κι αν ψηφιστεί να μην προχωρήσει στη ζωή.

Οι σύμβουλοι της παράταξης που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, εξέφρασαν τις γνωστές θέσεις του κόμματος, που συμπυκνώνονται στη "διαφωνία"... ενόψει εκλογών. Η παράταξη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ προσπάθησε μάταια να διασκεδάσει τη συμφωνία του κόμματός της με τον "Καποδίστρια".

Το νομαρχιακό συμβούλιο δεν κατάφερε τελικά να βγάλει κάποιο ψήφισμα, αφού και αυτό της πλειοψηφίας - στο οποίο εκφραζόταν η συμφωνία με το νομοσχέδιο και ορισμένες παρατηρήσεις για το χωροταξικό σχεδιασμό - δεν εγκρίθηκε από τρεις συμβούλους της.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής(ΣΕΑ) ενάντια στον "Καποδίστρια". Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, τα μέλη της ΣΕΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τις αναγκαστικές συνενώσεις και του ζήτησαν να καλέσει την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία ώρα, να προχωρήσει σε τοπικά δημοψηφίσματα προκειμένου να εκφραστεί η βούληση των κατοίκων.

Προειδοποίησαν ότι θα δημιουργήσει σοβαρούς κραδασμούς το γεγονός ότι δε θα προχωρήσει η εφαρμογή του νομοσχεδίου ακόμη και αν ψηφιστεί στη Βουλή, με δεδομένες τις αντιδράσεις σε όλη τη χώρα. Τέλος ρώτησαν από πού προκύπτει ότι οι τοπικές κοινωνίες συμφωνούν με τις αναγκαστικές συνενώσεις. Ενα ερώτημα που φυσικά δεν απαντήθηκε...

Την Κυριακή 16 Νοέμβρη, η ΣΕΑ θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφισμάτων σε δέκα κοινότητες του νομού, ενώ θα συνεχιστούν και τις επόμενες Κυριακές. Σε πρώτη φάση, δημοψηφίσματα θα γίνουν στα χωριά Πετροκέρασα, Περιβολάκι, Μελισσοχώρι, Νικόπολη, Χρυσαυγή, Ανάληψη, Εξάλοφο, Λαγυνά, Αγ. Βασίλειο και Καβαλάρι.Τη συμπαράστασή της στην πρωτοβουλία των εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα πλαίσια του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε, τέλος, η ΣΕΑ. Η ίδια επιφυλάσσεται για δική της δυναμική παρέμβαση στο Συνέδριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίπτουμε τον αντιλαϊκό «Καποδίστρια 2» (2008-05-17 00:00:00.0)
Δε θα προχωρήσει στην πράξη (1997-11-14 00:00:00.0)
Αγώνας μέχρι την κατάργησή του (1997-11-08 00:00:00.0)
Θεσμοθετείται ο αποκλεισμός του πολίτη (1997-10-25 00:00:00.0)
Απαίτηση, να μην ψηφιστεί (1997-09-30 00:00:00.0)
"Πνίγουν" την κυβέρνηση οι αντιδράσεις (1997-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ