Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ακροδεξιοί στο "μικροσκόπιο"

ΑΜΒΟΥΡΓΟ.-

Τα περιστατικά εκδήλωσης βίας από νεοναζιστικά, ρατσιστικά και ακροδεξιά στοιχεία ολοένα και πληθαίνουν στη χώρα, με αποτέλεσμα πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης να αφιερώνουν χρόνο για να ερευνήσουν και "αγγίξουν σφαιρικά" την πρόσφατη έξαρση του φαινομένου (!).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα "Μπιλντ", τουλάχιστον κατά 14% αυξήθηκαν τα εγκλήματα με δράστες ακροδεξιά στοιχεία, κατά τα πρώτα τρία τέταρτα του τρέχοντος έτους. Μόνο μέχρι τα τέλη Σεπτέβρη περισσότερα από 5 χιλιάδες επεισόδια έχουν καταγραφεί, ενώ ο αριθμός των μελών των ακροδεξιών ομάδων εκτιμάται πως ανέρχεται σε 47.000 - αυξημένος κατά 2.000 μέλη από το περασμένο έτος.

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν επίσης και αύξηση της δημοτικότητας μουσικών τραγουδιών με εξτρεμιστικό, ρατσιστικό περιεχόμενο. Η αστυνομία μέτρησε, για το ίδιο χρονικό διάστημα, 79 συναυλίες με ακροδεξιά συγκροτήματα, που παρακολούθησαν τουλάχιστον 1.500 άτομα την καθεμία, αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος από τις αντίστοιχες συναυλίες που δόθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 1995.

Αντίστοιχα, Βερολινέζοι δημοσιογράφοι παραπέμπουν σε μία "αλυσίδα επιθέσεων" τους τελευταίους μήνες, ενάντια σε οικοδόμους από τη Βρετανία και την Πορτογαλία, σε ιταλικές πιτσαρίες και τουρκικά εστιατόρια. Χαρακτηριστικό δείγμα της δράσης τους, η πρόσφατη επίθεση ενάντια σε ελληνικό εστιατόριο το βράδυ του Σαββάτου, σε προάστιο του Βερολίνου, στο Χένιγκσντορφ, που υπάγεται στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου. Ακόμα σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή του 53χρονου Τάσου Δαλακούρα, ιδιοκτήτη του εστιατορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ