Τετάρτη 12 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και νέο σκηνικό εξαπάτησης!
  • Χτες, σε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, εμφανίστηκε το προεδρείο της ΓΣΕΕ να "απαιτεί" τα όσα προχτές εξάγγειλε ο Μ. Παπαϊωάννου και ο τελευταίος να τα... ικανοποιεί!
  • Προπέτασμα καπνού και εντελώς προσωρινές οι ανακοινώσεις για τις επικουρικές συντάξεις και τα όρια συνταξιοδότησης όσων συμπλήρωσαν 35ετία

Ενα νέο σκηνικό εξαπάτησης των εργαζομένων και των συνταξιούχων στήθηκε χτες στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να περιορίζει τα αιτήματα στα πλαίσια των προχτεσινών "εξαγγελιών" του Μ. Παπαϊωάννου και τον τελευταίο να ανακοινώνει την ικανοποίηση των... αιτημάτων, μέχρι νεοτέρας. Μέχρι, δηλαδή, να φέρει η κυβέρνησή του τα δικά της αντιασφαλιστικά μέτρα, που - με άξονα την "έκθεση Σπράου" - αποσκοπούν στην πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι θα καταργηθούν δυο διατάξεις του αντιασφαλιστικού νόμου 2084/92. Οι διατάξεις αυτές αφορούν: α Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων από 1/1/98. β Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους έχουν συμπληρώσει 35ετία.

Και οι δυο εξαγγελίες, που έγιναν από προχτές με τη λήξη του "κοινωνικού διαλόγου", αξιοποιούνται σαν προπέτασμα καπνού και στα πλαίσια μιας συμπαιγνίας για να δικαιολογηθεί η στάση της ΠΑΣΚΕ στην υπογραφή του κατάπτυστου κειμένου, αφού έχουν ουσιαστικά προσωρινή ισχύ, μια και συνολικά το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται υπό αίρεση στο τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό.

Ειδικότερα - σύμφωνα με τις δηλώσεις - καταργείται η διάταξη του άρθρου 54 του αντιασφαλιστικού νόμου 2084, που προέβλεπε τη μείωση των επικουρικών συντάξεων στο 20% των συντάξιμων αποδοχών και που προβλεπόταν να ισχύσει από 1ης Γενάρη '98. Επίσης, η διάταξη του άρθρου 48, με βάση την οποία αυξανόταν κατά 6 μήνες κάθε χρόνο - αρχής γενομένης από 1ης Γενάρη '98 - το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση για όσους είχαν συμπληρώσει 35ετία και 10.500 ένσημα και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας. Επανέρχεται δηλαδή το προηγούμενο καθεστώς, που δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν 35 έτη υπηρεσίας ή 10.500 ένσημα να βγαίνουν στη σύνταξη στα 58 τους χρόνια. Το θέμα αυτό της 35ετίας θα εξεταστεί συνολικά από επιτροπή, που θα δώσει πόρισμα εντός 15 ημερών.

Ταυτόχρονα, επαναλήφθηκε η κοροϊδία της αύξησης του επιπέδου των συντάξιμων αποδοχών, από 100.000 δρχ. σε 120.000 δρχ., στο οποίο δε θα υπολογίζονται οι προβλεπόμενες κρατήσεις. Αφορά το άρθρο 60 του νόμου, το οποίο προέβλεπε την παρακράτηση ειδικής εισφοράς από τις συντάξιμες αποδοχές και η ισχύς αυτής της ειδικής εισφοράς έληγε στις 31/12/97! Ουσιαστικά, ο υπουργός με τη ρύθμιση αυτή προσπαθεί να καλύψει την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει το χαράτσωμα των συντάξεων και μετά τα όρια που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα!

Οσο για τον πραγματικό λόγο αυτών των ρυθμίσεων - πυροτέχνημα, που δεν είν' άλλος απ' το να προσφέρει άλλοθι "αγωνιστικότητας" στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ο υπουργός είπε αποκαλυπτικά ότι "υπήρχαν "αγκάθια" στον οργανωμένο "κοινωνικό διάλογο"" και πως "οι συγκεκριμένες διατάξεις ήταν ανεφάρμοστες από 1ης Γενάρη '98", παραπέμποντας στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό στις αρχές του επόμενου έτους...

Σχετικά με το αίτημα για έξοδο σε σύνταξη με τη συμπλήρωση 35ετίας ανεξάρτητα από ηλικία, ο υπουργός είπε πως "δεν είναι στις προθέσεις μας να μην υπάρχουν όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση". Τέλος, ξεκαθάρισε, παραπέμποντας στην υπαγορευμένη έκθεση Σπράου, ότι "επαναλάβαμε τους άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση κινείται και όσον αφορά το ασφαλιστικό".

Αναλαμβάνοντας να στηρίξει το σκηνικό απάτης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος,είπε ότι είναι "ικανοποιητικές οι απαντήσεις του υπουργού, απαντούν σε πάγια αιτήματα της ΓΣΕΕ"! Επιπλέον, αναφορικά με την απάτη της ρύθμισης για τις κρατήσεις που επιβάλλονται στις συντάξεις, ισχυρίστηκε πως "είναι ανακούφιση για τους μικροσυνταξιούχους"!

Γ. Μαυρίκος: "Κωμικοτραγικές καταστάσεις"

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Μαυρίκος,γραμματέας της ΓΣΕΕ, δήλωσε: "Στη σημερινή συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έλαβε χώρα το εξής κωμικοτραγικό: Το προεδρείο της ΓΣΕΕ έβαζε σήμερα σαν αιτήματα της εργατικής τάξης όσα χτες είχε εξαγγείλει ο υπουργός. Πρόκειται για κάτι απαράδεκτο. Από την πλευρά μας υπογραμμίσαμε ότι πρέπει να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Πρέπει να καταργηθεί το Ταμείο των εργατοπατέρων. Οτι δεν πρέπει να προχωρήσουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις τα όσα σε βάρος της εργατικής τάξης κατέληξαν χτες, μέσα απ' τον "κοινωνικό διάλογο". Πιστεύω ότι η διέξοδος για την εργατική τάξη είναι σαφής. Πρέπει να ανατραπεί αυτή η πλειοψηφία, που σήμερα περνά τα δεσμά και τις χειροπέδες σε βάρος της εργατικής τάξης".

  • Υπέρ της "πιστής εφαρμογής" και "όχι της αποδόμησης" των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και ιδιαίτερα του Ν. 2084 που φέρει και την προσωπική του σφραγίδα, τάσσεται με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δ. Σιούφας.Ισχυρίζεται, επιπλέον, ότι οι νόμοι αυτοί άνοιξαν "προοπτικές μακράς πνοής" (!) για το ασφαλιστικό και αποδίδει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "τακτική δεκαετίας του '80"...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ