Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Κατακραυγή για χιλιάρικο και ουρές
  • Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφύλαξε η κυβέρνηση Σημίτη στους χιλιάδες ανέργους που έσπευσαν χτες να προμηθευτούν την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις 2.353 θέσεις στο δημόσιο

Τη λαϊκή αγανάκτηση και κατακραυγή εισέπραξε η κυβέρνηση Σημίτη για την απόφασή της να επιβάλει κεφαλικό φόρο, ένα χιλιάρικο, στους δεκάδες χιλιάδες άνεργους που προσπαθούν να βρουν "στον ήλιο μοίρα", μια θέση εργασίας στο δημόσιο. Οι χιλιάδες νέοι ή οι συγγενείς τους που έσπευσαν χτες, πρώτη μέρα διανομής, να προμηθευτούν την προκήρυξη για το γραπτό διαγωνισμό για την πλήρωση 2.353 θέσεων, βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη: Δεν μπορούσαν να πάρουν την προκήρυξη, αν δεν κατέβαλαν χίλιες δραχμές! Ο λόγος; Η υπουργική απόφαση που επιβάλλει στον κάθε ενδιαφερόμενο να πληρώσει ένα χιλιάρικο για να ενημερωθεί για το διαγωνισμό. Πίσω από αυτή βρίσκεται το αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης Σημίτη, που έχει αποφασίσει να φορτώσει το κόστος του διαγωνισμού στις πλάτες των υποψηφίων στο διαγωνισμό, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άνεργοι. Υπολογίζει έτσι να εισπράξει 250-300 εκατ. δραχμές από το χιλιάρικο για την πώληση της προκήρυξης σε πάνω από 120.000 νέους που υπολογίζεται ότι θα θελήσουν να ενημερωθούν για το διαγωνισμό, καθώς και από ένα δεύτερο χιλιάρικο που θα πληρώσει ο υποψήφιος ως παράβολο όταν συμπληρώσει την αίτηση συμμετοχής!

Εκπλήξεων συνέχεια...

Ομως οι εκπλήξεις των υποψηφίων δε σταματούσαν εκεί. Υποχρεώθηκαν να υποβληθούν σε ταλαιπωρία, περιμένοντας στην ουρά για να αγοράσουν την προκήρυξη. Η κατάσταση ειδικά στο στέκι που είχε στηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος ήταν πραγματικά αφόρητη. Στην πρώτη ώρα εξαντλήθηκαν τα 1.000 τεύχη προκηρύξεων που είχαν σταλεί από το Εθνικό Τυπογραφείο, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές εκατοντάδων ατόμων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την ταλαιπωρία. Κάποια στιγμή θέλησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Μπένος να κατευνάσει τα πνεύματα και επιχείρησε να μιλήσει με τον κόσμο. Η δικαιολογία όμως που επικαλέστηκε για την κακή οργάνωση, προκάλεσε, δίκαια, μεγαλύτερα κύματα οργής. Είπε συγκεκριμένα ο υφυπουργός, απευθυνόμενος στον κόσμο: "Δεν μπορούσαμε να βγάλουμε περισσότερα τραπέζια για να μοιράσουν τις προκηρύξεις, γιατί υπάρχει θέμα ασφαλείας: Οι υπάλληλοι μαζεύουν χιλιάρικα"!. Προκειμένου να εκτονώσει την αγανάκτηση του κόσμου, δήλωσε το μεσημέρι στον "Φλας" ότι "ίσως καταργήσουμε" το χιλιάρικο στον επόμενο διαγωνισμό.

Υπήρχε όμως και μια τρίτη έκπληξη. Ορισμένοι επιτήδειοι της παραπαιδείας έσπευσαν, παρόλο που απαγορεύεται από το νόμο, να διαφημίσουν τις υπηρεσίες τους, μοιράζοντας φυλλάδια φροντιστηρίων, που "προετοιμάζουν" τους υποψηφίους για το διαγωνισμό. Μπορεί ο Στ. Μπένος να μοίρασε αυστηρές προειδοποιήσεις και απειλές για πάταξη τέτοιων φαινομένων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο τρόπος διοργάνωσης του διαγωνισμού, ρίχνει στην αγκαλιά των κερδοσκόπων της παραπαιδείας τους υποψηφίους.

Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής υπολογίζεται ότι διακινήθηκαν χτες τουλάχιστον 15.000 προκηρύξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ