Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή

Στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής έθεσε το θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τη λειτουργία εργοστασίου χρυσού, στην περιοχή του Στρατωνίου Χαλκιδικής, έθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ψηφίστηκαν διεθνείς συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Στ. Παναγιώτου, το Στρατώνι "είναι περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους. Η κυβέρνηση έχει υπογράψει σύμβαση για παραχώρηση 314 τετραγωνικών χιλιομέτρων μεταλλοϊδιοκτησίας στη γνωστή καναδική εταιρία "TVX GOLD". Αρχικά το Στρατωνικό Ορος όπου προβλέπεται να γίνει η εξόρυξη και η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα "NATURA 2000" (σ.σ. προστασία φυσικού περιβάλλοντος) όμως δεν ξέρουμε για ποιους λόγους δεν έγινε. Η περιοχή αυτή είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες. Παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον για τον τρόπο εξόρυξης και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου στην αρχαιότητα. Υπάρχει επίσης μια καθολική αντίθεση και αντίσταση των κατοίκων απέναντι στην εγκατάσταση και λειτουργία της υδρομεταλλουργίας χρυσού. Είναι μια αντίθεση που διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Ομως, η κυβέρνηση επιμένει στην εγκατάσταση...".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ζήτησε αντί να αποστέλλονται τα ΜΑΤ, για να καταστείλουν τις αντιδράσεις των κατοίκων, να δει σοβαρά το αρμόδιο υπουργείο το θέμα, επισημαίνοντας βέβαια ότι υπάρχουν και άλλες πλευρές που αφορούν τα οφέλη προς τους κατοίκους της περιοχής από την εκμετάλλευση του υπεδάφους που έχει κοστολογηθεί 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ